fbpx

Premijerno: …a mobitel i dalje zvoni

HNK Split – …a mobitel i dalje zvoni

Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će, u petak 12. veljače 2021. godine s početkom u 19.00 sati izvesti suvremenu američku dramu … a mobitel i dalje zvoni.

mobitel

Režiju drame, koju je i prevela i adaptirala, potpisuje Nenni Delmestre, a uz nju autorski tim predstave čine Lina Vengoechea, koja potpisuje scenografiju i izbor glazbe, kostimografkinja je Sara Lovrić Caparin, redatelj i montažer videa Goran Ćaće te oblikovatelji svjetla i tona Branimir Bokan i Tomislav Luetić.

mobitel

Uloge tumače: Monika Vuco Carev, Mijo Jurišić, Ksenija Prohaska, Zorana Kačić Čatipović, Nikša Arčanin, Petra Kovačić Pavlina, Maro Drobnić i Luka Šamadan.

mobitel

Može li mobitel povezati žive i mrtve – naravno, ali na svoj način!
Sarah Ruhl pripada krugu posljednjih desetljeća najintrigantnijih američkih i svjetskih dramatičara, koji originalnim dramskim pismom i novim senzibilitetom progovaraju o trenutku i svijetu u kojem živimo. Preveden na više od dvadeset jezika i uspješno igran u mnogim američkim i svjetskim kazalištima, njen komad Dead Man’s Cellephone (2005) u Hrvatskoj po prvi put dobivamo u prijevodu i režiji Nenni Delmestre.
Riječ je o otkačenoj i maštovitoj komediji koja započinje upornom zvonjavom Gordonova mobitela, na koju se umjesto njega odaziva žena za susjednim restoranskim stolom i istog trenutka naglavačke upada u sve njegove poslovne i obiteljske probleme. Tako počinje ovaj duhoviti komad koji se bavi univerzalnim temama ljubavi, smrti, komunikacijom, obiteljskim rivalstvom, suosjećanjem; ali i potrebom da se poprave odnosi među ljudima, i, još dublje, da se popravi svijet u kojem živimo. Stilom, pak, proizašlim iz mješavine realnog i irealnog, maštanog i mogućeg, magičnog i prozaičnog, ovaj komad Sarah Ruhl pravi je izazov za našu mnogostruko nagrađivanu redateljicu i njenu autorsku i glumačku ekipu.

Foto: Press HNK Split