Štivičić: Drama Tri zime je priznanje prabaki i ženama u mojoj obitelji
By Gordana Malašić Lazić On 1 svi., 2016 At 11:13 AM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

HNK Zagreb…

Autobiografski moment u priči je ta povijest žena kroz četiri generacije u tom smislu da je moja prabaka isto bila služavka, koja je bila nepismena, i činjenica da je uopće othranila i poslala u školu svoje izvanbračno dijete i onda je sljedeća generacija napredovala te napravila sljedeći korak u svom obrazovanju i svijesti, to je trijumf, kazala je Tena Štivičić

Fotogalerija

Tena Štivičić, Douglas HenshallJučer je u Hrvatskom narodnom kazalištu Zagreb bila premijera predstave Tri zimenagrađivane spisateljice Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana. Publika je uživala u sjajnoj izvedbi glumačkog ansambla – Ksenije Marinković, Dragana Despota, Jadranke Đokić, Luce Anić, Barbare Vicković, Mislava Čavajde, Bojana Navojca, Nine Violić, Franje Kuhara, Siniše Popovića, Made Peršić, Silvia Vovka, Alme Price i Slavka Jurage. Predstava prati živote i sudbine žena četiri generacije koje povezuje jedna kuća, bršljan i obiteljski stol. Ali kroz priču se provlače društvene i političke promjene na ovim prostorima od Kraljevine Jugoslavije, preko socijalističke Jugoslavije, do Domovinskog rata i ulaska u Europsku uniju. Iako su te političke promjene snažno utjecale na sudbine žena, njihova težnja za emancipacijom, obrazovanjem i prilagodbom stvorila je bolje uvjete za život sljedećoj generaciji, a u nasljeđe im ostavila žensku snagu, samostalnost i hrabrost. Tena je uporište za tekst pronašla u teškom životu svoje prabake koja je za vrijeme Kraljevine Jugoslavije rodila izvanbračno dijete.
tri zime– Autobiografski moment u priči je ta povijest žena kroz četiri generacije u tom smislu da je moja prabaka isto bila služavka, koja je bila nepismena, i činjenica da je uopće othranila i poslala u školu svoje izvanbračno dijete i onda je sljedeća generacija napredovala te napravila sljedeći korak u svom obrazovanju i svijesti, to je trijumf – rekla je Tena za portal Scena.hr. Dodaje da je ovaj tekst priznanje i njezinoj prabaki i generacijama žena u njezinoj obitelji.
Tena Štivičić, Douglas Henshall– Puno im dugujem – ističe Tena. Spisateljica je na premijeru došla u pratnji  supruga Douglasa Henshalla .Drama ‘Tri zime’ praizvedena je krajem 2014. u National Theatreu u Londonu, a u New Yorku je osvojila The Susan Smith Blackburn Prize, uglednu nagradu s dugom tradicijom koja se dodjeljuje dramatičarkama koje pišu na engleskome jeziku. Na svečanu premijeru ‘Tri zime’ došla su ugledna imena iz svijeta glume i politike. Među njima bili su, Jadranka Sloković, Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš, braća Stazić, Duško Ljuština, Rade Šerbedžija, Lucija Šerbedžija, Jelena Miholjević, Boris Svrtan, Goran Grgić, Lana Barić, Anja Šovagović-Despot, Aleksandar Stanković sa suprugom, Damir Markovina, Maja Sever, Tereza Kesovija, Barbara Nola, Sanja Pilić te brojni drugi.

Foto: Prisk
Fotogalerija: 

comment closed