fbpx

Ratni izvjestitelj Zoltan Kabok otputovao u Irak, novi izazov

Izazov…

Zoltan Kabok iskusni je ratni izvjestitelj koji je dosad izvješćivao s mnogih kriznih područja, a odlazak u Irak uvijek mu je poseban profesionalni izazov

Zoltan Kabok– Postoje dobre namjere i planovi gdje ući, što snimiti, ali sve ovisi o trenutku i sigurnosnome stanju. Stvari se u Mosulu mijenjaju iz sata u sat. Nakana nam je da sav snimljeni materijal, uz uobičajene reportaže i javljanja u informativne emisije, uobličimo u dokumentarni film – kaže Zoltan Kabok.
Izvjestitelj Hrvatske radiotelevizije Zoltan Kabok otputovao je jučer u Irak. Tijekom višednevnoga boravka u toj državi izvješćivat će s mosulske bojišnice, obići Zoltan Kabokoslobođena područja oko Mosula i izbjegličke kampove te svojim reportažama pokušati svjedočiti o razmjerima terora koje je provodila tzv. Islamska država, ali i složenim političkim okolnostima u Iraku, u kojemu oslobađanje Mosula ne znači kraj krize.
– Oslobađanje Mosula, drugoga po veličini iračkoga grada i posljednjega velikog uporišta tzv. Islamske države, ulazi u svoju završnicu. Nakon što su Iračani uz pomoć Kurda te šijitskih i kršćanskih milicija oslobodili istočni dio grada, borbe se vode za njegov zapadni dio, u kojemu je prema procjenama ostalo zatočeno više od 700 000 civila – ističe Zoltan Kabok.
Zoltan Kabok iskusni je ratni izvjestitelj koji je izvješćivao s mnogih kriznih područja, ali odlazak u Irak uvijek mu je, kako ističe, poseban profesionalni izazov. HRT-ovu ekipu u Iraku, uz Zoltana Kaboka, čine snimatelj Dario Kiš i tonski snimatelj Nino Zubović.
Zoltan Kabok, Dario Kiš, Nino ZubovićZoltan podsjeća kako je HRT-ova ekipa boravila u Iraku prije nekoliko mjeseci kad je počela akcija oslobađanja Mosula, a tom su prigodom bili gosti iračke vojske i obišli neka oslobođena sela oko Al Qhayyare.
– Idućih se dana vraćamo u nešto izmijenjenim okolnostima i odlazimo istočnije nego kad smo s mosulske bojišnice prvi put izvješćivali. Oslobođeno je 75% Mosula, no tomu su unatoč razmjeri kaosa neopisivi. Upravo zbog toga teško je bilo što planirati – dodaje Zoltan Kabok.
Zoltan KabokZoltan Kabok među rijetkim je hrvatskim ratnim izvjestiteljima koji se javljao s toliko svjetskih kriznih područja. Sve je počelo u Domovinskome ratu, nastavilo se s ratom u Bosni i Hercegovini te na Kosovu, a uslijedilo je praćenje operacije Pustinjska oluja u Iraku, odlazak u Sudan i Južni Sudan, Irak, izvješćivanje o ukrajinskoj narančastoj revoluciji, stanju u Iranu i pripojenju Krima. Uslijedio je put u Kobane u Siriji, tursko-kurdski sukob, izbjeglička kriza te izvješćivanje iz Kurdistana i Iraka.
Izvješća Zoltana Kaboka iz Iraka moći će se pratiti u informativnim emisijama Vijesti i Dnevnik na Prvome programu Hrvatske televizije i Četvrtome programu Hrvatske televizije , na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije te s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press – Krasnodar Peršun, Zoltan Kabok priv. album