fbpx

Dođite i uživajte: Irena Škorić otkriva zanimljivosti Noći hrvatskog filma

Ulaz slobodan…

Filmski maraton najboljih hrvatskih ostvarenja igranog, dokumentarnog i animiranog filma u Zagrebu, Sisku, Šibeniku, Otočcu, Novoj Gradiški, Dubrovniku, Srbiji, BiH te u Rumunjskoj

Irena ŠkorićRedateljica i umjetnička voditeljica manifestacije Noć hrvatskog filma i novih medija, Irena Škorić, kaže kako je posebno ponosna što su iz filmskog arhiva Njemačke uspjeli dobiti ‘Pjesmu Jadrana’ iz daleke 1937. godine. Film govori o nemogućoj ljubavi siromašnog mladića prema lijepoj djevojci, a sniman je u Splitu, uz glazbenu podlogu Ive Tijardovića i fascinantne kadrove te najveće glumačke zvijezde, osobito najljepše Splićanke tog vremena, Dese Marović. U razgovoru za portal Scena.hr Irena otkriva ostale zanimljivosti s Noći hrvatskog filma i novih medija.

Scena: Četvrta Noć hrvatskog filma i novih medija održava se iste večeri u Zagrebu, Sisku, Dubrovniku, Šibeniku, Otočcu i Novoj Gradiški, ali i u regiji. Je li projekt bio zahtjevan?
Iznimno sam ponosna na 4. Noć hrvatskog filma i novih medija jer su nam se po prvi put priključili Šibenik, Otočac i Nova Gradiška. Što se tiče regije, Subotica, Art bioskop Lifka i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata su već tradicionalan partner, dok su Mostar i Klokotić te Temišvar u dalekoj Rumunjskoj novi partneri. Projekt je dosta zahtjevan, najviše zbog logističkih razloga. Još uvijek sva kina nisu digitalizirana, niti u svakom gradu postoji kino.

Scena: Koliko dugo je trajao taj proces izbora filmova?
Irena ŠkorićObično mi se već dan nakon završetka ‘Noći…’ u glavi počne kuhati program za sljedeću Noć, ali glavni program se slaže oko tri mjeseca. Uz mene kao umjetničku voditeljicu i selektoricu za igrani film i nove medije, tu su i moji suradnici, Tomislav Gregl, selektor za animirani film te Branko Ištvančić, selektor za dokumentarni film. Tako sastavljamo specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt. Čest sam gost svih hrvatskih filmskih festivala, tamo gledam filmove, razmišljam, slažem, a jako volim i nezavisnu scenu i promociju mladih, još neafirmiranih autora. Konkurencija je velika. Danas svaki ‘klinac’ s malo boljom kamerom može nešto snimiti i to poslati na filmski festival. Događa se dekonstrukcija struke na neki način i već smo debelo zagazili u Apokalipsu filma.

Scena: Na čemu je bio naglasak ove godine u Noći hrvatskog filma i novih medija?
Dokumentarna niša četvrte Noći hrvatskog filma i novih medija posvećena je umjetnosti i Irena Škorićumjetnicima, koji su svojim likom i djelom zadužili Hrvatsku, ali imamo i presjek najnovije dokumentarne produkcije i nekoliko gradskih premijera. Posebno sam ponosna što smo iz filmskog arhiva Njemačke uspjeli dobiti Pjesmu Jadrana iz daleke 1937. godine, majku svih hrvatskih sapunica ‘iskopanu’ u berlinskom arhivu. Film govori o nemogućoj ljubavi siromašnog mladića prema lijepoj djevojci, a sniman je u Splitu uz glazbenu podlogu Ive Tijardovića te fascinantne kadrove i najveće glumačke zvijezde, osobito najljepše Splićanke tog vremena, Dese Marović. Imamo i novost u našem programu – filmski kviz u Kinu Europa, koji će upitnike o sedmoj umjetnosti i poznatim filmskim licima postavljati od 22 sata, i to u kategorijama – Čovjek koji je previše znao, Izgubljeni u prijevodu i Memento, a najbolji znalci mogu osvojiti vrijedne nagrade. Natjecatelji se, u timu s dva do četiri člana, za kviz mogu prijaviti u 20 sati na licu mjesta u Kinu Europa.

Scena: Koji je najveći izazov u organizaciji ovakvog projekta?
Najveći izazov je unatoč financijskim poteškoćama i redukcijama, svake godine iznjedriti što bogatiji i zanimljiviji program. Ali brzo zaboravim na sve zemaljske probleme kad čitam predivna pisma koja mi svakodnevno stižu u inbox i zahvaljuju na dobro složenom programu. Cilj mi je jednog dana održati Noć hrvatskog filma i novih medija u svakom gradu i mjestu gdje je nekad Irena Škorićpostojalo kino. Najvažnije je kulturu prenositi na nove naraštaje i od najranijih godina im pružiti uvid u domaći film. Baš zbog toga programi po gradovima počinju u 18 sati s dugometražnim filmovima za djecu i animiranim filmovima. Pozivam sve čitatelje Scene na svečano otvorenje manifestacije ‘Noć hrvatskog filma i novih medija’ u subotu, 28. listopada 2017. u kinu Europa (Varšavska 3, Zagreb) s početkom u 20 sati. Otvorenje započinjemo koncertom ‘Melodije velikog ekrana’ u izvedbi pjevačkog zbora ‘Cappella Odak’ pod vodstvom dirigentice Jasenke Ostojić. Kao gosti nastupit će Zagrebački dječaci. Svi zajedno publiku će odvesti do dobro poznatih melodija i najdražih kadrova iz bezvremenskih hrvatskih filmova poput Vlaka u snijegu, Baltazara, Tko pjeva zlo ne misli, Servantesa iz Malog Mista, Stele… Prije koncerta možete pogledati Izložbu hrvatskih filmskih plakata, a nakon koncerta slijede filmske projekcije koje će potrajati do dugo u noć. Ovogodišnja novost je i Filmski kviz s bogatim nagradama na koji se možete prijaviti u 20 sati. Program svečanog otvorenja vodit će jedno od omiljenih lica s TV-ekrana, glumica Mila Elegović. Nakon svečanog otvorenja pozivamo vas da nam se pridružite na domjenku u predvorju kina. Ulaz je slobodan.

Foto: Promo fotografije/Autor: Noć hrvatskog filma i novih medija/Mateja Vrčković