fbpx

Ivan Kelava ujedinio filmaše iz pet zemalja u jednom projektu – Košnice

Mladi hrvatski producent Ivan Kelava ujedinio filmaše iz pet zemalja u jednom projektu nazvanom “Košnice“.

Četvrtak, ujutro. Zagreb, Jeruzalem, London, Koeln, Prag. Pet ljudi. Ustaje. Ide na posao. U pet gradova-košnica, kao pčele. Tražeći život medeniji od onoga kojeg trenutno žive.. Sinopsis je to filma Košnice koji je nastao na inicijativu Ivana Kelave, studenta filmske produkcije na Akademiji dramske umjetnosti kao njegov diplomski rad, pod mentorstvom red.prof. Damira Terešaka (filmski producent, film Armin). Student je još 2010. uz našu Akademiju dramske umjetnosti iz Zagreba okupio četiri svjetski slavne filmske škole: National Film and Television School iz Londona, jedno od najprestižnijih mjesta za učenje filma na svijetu, gdje tamošnjim studentima predaju redatelji poput Davida Yatesa (Harry Potter) i Stephena Frearsea (Kraljica), zatim Sam Spiegel Film and Television School iz Jeruzalema koja je svoj kratki film predstavila na netom završenom festivalu u Cannesu, Internationale Filmschule iz Koelna, jako respektabilnu školu u Njemačkoj te FAMU Prag, vjerojatno najslavniju svjetsku filmsku školu koju su završili i mnogi redatelji s ovih prostora, kao npr. Rajko Grlić, Goran Paskaljević, Lordan Zafranović, Emir Kusturica, ali i Miloš Forman, Jiri Menzel i mnogi drugi.

Kosnice_022011. studenti pet akademija dolaze u Grožnjan u Istri gdje uobličuju svojih pet priča o ljudima koji idu na posao istog jutra u pet različitih gradova. U tome im pomaže ugledni scenaristički savjetnik Miguel Machalski, koji je surađivao na scenarijima redatelja poput Clinta Eastwooda, Briana de Palme, Ingmara Bergmana. Potom studenti u svojim zemljama snimaju priče po grožnjanskom scenariju i zajedno ih uobličuju u film koji svoju hrvatsku premijeru doživljava na Festivalu igranog filma u Puli 2012., a međunarodnu na “A” festivalu u San Sebastianu. Nakon projekcije na festivalu u Motovunu te njemačke premijere u siječnju 2013., film kreće u kino-distribuciju u Hrvatskoj, u Kinu Europa, od 14. lipnja 2013.

PREMIJERA U KINU EUROPA
Svečana premijera filma održat će se u četvrtak, 13. lipnja 2013. u Velikoj dvorani Kina Europa s početkom u 20h. Budući da ovaj film na konkretnom primjeru pokazuje kako naši studenti mogu ne samo sudjelovati, nego i inicirati europske projekte, premijera će biti organizirana 18 dana prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju. 13. lipnja u Kinu Europa najavljen je dolazak veleposlanike zemalja sudionica, predstavnika kulturnog i javnog života Hrvatske, brojnih glumaca, redatelja i kino ispunjeno do posljednjeg mjesta!

Kosnice_03O  FILMU:
Hrvatsku priču režirao je mladi talentirani redatelj Igor Šeregi koji rad na Košnicama komentira ovako: “Kada pet redatelja režira jedan film, ključno je pitanje povjerenja. Mi smo ga jako brzo stekli jedni prema drugima”. Glavni protagonist hrvatske priče je lik Matija kojeg tumači Ozren Grabarić, među najtalentiranijim mladim hrvatskim glumcima, poznat po kazališnim ulogama u DK Gavella te filmu “Koko i duhovi”. Njegova filmska supruga Roza je Linda Begonja, a tata Ljubomir Kerekeš. Na svom neobičnom putu do posla Matija sreće likove koje tumače Bojan Navojec, Ksenija Marinković, Milivoj Beader, Ana Maras…

U londonskoj priči glavnu ulogu igra Akbar Kurtha koji je u filmu Syriana glumio s Georgeom Clooneyem, a u osmoj sezoni serije 24 igra glavnog negativca. Theo Barklem Biggs, također protagonist londonske priče, igrao je u BBC-evim televizijskim projektima te u filmu The Inbetweeners, koji je igrao i u hrvatskim kinima (pod naslovom Engleska pita), rađen po istoimenoj megapopularnoj britanskoj tv seriji.

FESTIVALSKI PUT FILMA:
Već sutradan nakon zagrebačke premijere u Europi, film se u petak, 14. lipnja prikazuje u Češkoj, u subotu na open-air kinu Bačvice, a zatvara Festival mediteranskog filma u Splitu. Doslovno u isto vrijeme će igrati i na Festroia International Film Festivalu u Portugalu, da bi već tjedan iza nastupio na festivalu u Tel Avivu! Pored navedenih prikazivanja, Košnice će ovo ljeto biti prikazane u Indiji, a na jesen ih očekuje i londonska premijera te, sudeći po dosadašnjim uspjesima, pozivi s još međunarodnih festivala.