fbpx

Zlatko Vitez: Gumbek je zagrebačka glumačka legenda

Zagreb…

Gumbekove dane otvorili su ravnatelj glumačke družine Histrion Zlatko Vitez i Marta Crnobrnja

Zlatko Vitez

Zlatko Vitez– Gumbek je zagrebačka glumačka legenda – rekao je ravnatelj glumačke družine Histrion Zlatko Vitez.
U subotu, 16. ožujka 2019. godine, službeno su otvoreni XII. Gumbekovi dani s predstavom Ljubavnici II. dio Rade Vukotića u izvedbi Pozorišta Prizor iz Beograda. Ovogodišnje Gumbekove dane otvorili su ravnatelj glumačke družine Histrion Zlatko Vitez i Marta Crnobrnja, kći Mladena Crnobrnje Gumbeka.
Ravnatelj glumačke družine Histrion Zlatko Vitez je u kratkim crtama opisao nastanak Gumbekovih dana kao i život i uspjehe Mladena Crnobrnje Gumbeka, te se dotaknuo njihove suradnje i prijateljstva koje je trajalo dugi niz godina.
– I ovaj histrionski ožujak posvećujemo Gumbeku i Zlatko Vitezkabaretu. I Gumbek i kabaret važni su histrionski međaši, od samih početaka do danas. Mladen Crnobrnja Gumbek je i posljednju ulogu odigrao u Histrionu. Bilo je to u jesen 1999. godine u ‘Doktoru pod mus’, J. B. Moliéra na Opatovini. Tada smo još maštali o Histrionskom domu koji se danas diči i Gumbekovim poprsjem. Stoga, prije dvanaest godina i odlučismo imati svoje Gumbekove dane. I, to ne slučajno u mjesecu kada se budi proljetni život i kada trešnje na njegovoj Trešnjevki sramežljivo počnu pupati. U monografiji koja je tiskana povodom obilježavanja četrdesete godišnjice glumačkog djelovanja, Srećko Lipovčan je napisao: ‘U njemu je sve histrionsko!’ Gumbek mi je povjerio režiju predstave s kojom je proslavio svoju obljetnicu. Predstava se zvala Hist(o/e)rijada, a on je upravo genijalno utjelovio lik Domobrana Jambreka. I danas mi zvone njegove riječi iz te predstave: ‘Mi ovaj rat zgubili nebumo!. I nismo, dragi Gumbek, stoga i imamo Gumbekove dane u Histrionskom domu! – Zlatko Vitez.

Foto: Press