fbpx

Ivana Lazar: Kad pjevam ariju Kraljice noći, moram biti sluga umjetnosti i gospodarica scene

Čarobna frula…

U četvrtak se u Hrvatskom narodnom kazalištu dogodila čarolija i to me čini posebno ponosnom, kazala je nagrađivana sopranistica Ivana Lazar

Ivana Lazar

Sopranistica Ivana Lazar oduševila je premijernu publiku arijom Kraljice noći. Kaže da se osjećala kao pobjednica jer je svladala strahove, sumnje i sve poteškoće koje ta arija nosi.
– Kraljica noći je jedna od najtežih i najrizičnijih uloga operne literature. Moja profesorica je znala reći da ona puno uzima, ali i puno daje. U te tri minute arije morate biti u stanju upregnuti svoje znanje, samokontrolu, instinkte i usmjeriti ih prema jednom cilju, a to je reprodukcija Mozartove genijalne muzike na sceni. Pri tome morate biti i sluga umjetnosti i gospodarica scene – ispričala je sopranistica Ivana Lazar za portal Scena.hr. U četvrtak je bila premijera opere ‘Čarobna frula‘ Wolfganga Amadeusa Mozarta u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Izvedbama su ravnali maestro Nikša Bareza i maestro Veton Marevci, a režiju predstave potpisuje Krešimir Dolenčić. Premijerna publika bila je oduševljena izvedbom. S osmijehom na licu, pod dojmom izvedbe, iz kazališta su izašli i oni najzahtjevniji. Sopranistica ističe da će se ove premijere dugo sjećati.

Ivana Lazar

– Svaka premijera nosi posebno uzbuđenje zbog toga što se publici predstavlja nešto sasvim novo, a što ste s kolegama stvarali mjesecima. Uvijek je prisutna bojazan kako će to publika primiti, i hoće li na predstavu gledati isto kao i mi izvođači. U četvrtak se u HNK dogodila čarolija i to me čini posebno ponosnom. Uspjeli smo na publiku prenijeti iscjeljujuću moć Mozartove glazbe, a inscenacija Krešimira Dolenčića je podigla publiku na noge – kazala je Ivana. Ivana Lazar

Sopranistica je dobitnica brojnih nagrada, a lani je dobila i nagradu Jurica Murai za najbolju interpretaciju na 47. Varaždinskim baroknim večerima. Uz sjajnu Ivanu, na kazališnoj sceni u četvrtak su uistinu briljirali i Valentina Fijačko Kobić, Adela Golac Rilović, Tamara Franetović Felbinger, Dubravka Šeparović Mušović, Marta Schwaiger, Tomislav Mužek, Siniša Štork, Ozren Bilušić, Ivica Trubić, Siniša Galović, Mario Bokun, Božimir Lovrić, Robert Palić, Marija Kuhar Šoša, Lidija Horvat Dunjko, Kristina Anđelka Đopar, Helena Lucić Šego, Neda Martić, Anabela Barić, Marko Špehar, Ljubomir Puškarić, Berislav Puškarić, Kristijan Beluhan, Ladislav Vrgoč, Marija Lešaja, Sabina Li Puma, Tena Lebarić Rašković, Josip Čajko te Zbor i Orkestar Opere HNK Zagreb kao djeca iz Djevojačkog zbora Zvjezdice.

Čarobna frula

Podsjetimo…
Čarobna frula posljednja je Mozartova opera koja u formi bajke donosi priču o borbi dobra i zla te pobjedi ljubavi i iskrenosti nad intrigama i smrću te alegorijskoj potrazi za mudrošću i prosvjećenjem. Ova kultna opera nastala je na njemački libreto Emanuela Schikanedera, a praizvedena je u Beču 30. rujna 1791., dva mjeseca prije Mozartove smrti. A kako je bilo na premijeri, pogledajte u fotogaleriji.

Foto: Amel Kobić, Ivica Trubić, Scena.hr