fbpx

Pogledajte kultni film uz pratnju orgulja samo u Lisinskom

Projekciju nijemog filma strave pratit će improvizacije na orguljama

U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski 26. travnja čeka vas jedinstveno iskustvo

U ovom nesvakidašnjem glazbeno-filmskom doživljaju, Dvorana Lisinski pretvara se u najveću kino-dvoranu u Hrvatskoj kako bi ugostila remek-djelo sedme umjetnosti uz zvukove moćnih orgulja. Nosferatu, remek-djelo iz 1922. godine, dolazi na veliko platno Dvorane Lisinski, praćeno nevjerojatnim improvizacijama francuskog orguljaša Baptiste-Floriana Marle-Ouvrarda.

Nosferatu ne predstavlja samo jedan od najznačajnijih nijemih filmova već je i klasično ostvarenje horora koje je iznimno utjecalo na filmsku industriju. Nosferatu je režirao njemački redatelj F. W. Murnau, a inspiriran je romanom Drakula Brama Stokera, iako su izvorni likovi i radnja donekle promijenjeni zbog autorskih prava.

Središnji lik je grof Orlok, koji je praktički ekvivalent Drakuli, ali Murnau mu je stvorio jedinstveni vizualni identitet. Orlok je izražen kao zastrašujuće stvorenje, s izduženim prstima i lepezastim ušima, kojima stvara ikoničan izgled vampira koji će inspirirati naraštaje kasnijih umjetnika.

Estetika Nosferatu obiluje mračnim, iznenađujuće ekspresivnim kadrovima koji stvaraju napetu atmosferu i prenose osjećaj nelagode i straha. Murnau je majstorski koristio svjetlo i sjenu kako bi stvorio dramatične kontraste i povećao napetosti scena.

Glazba je također ključni element doživljaja. Uz živu glazbu na orguljama, Nosferatu postaje još intenzivniji, uvlačeći gledatelje dublje u njegovu mračnu atmosferu i stvarajući nezaboravan doživljaj. Svi ti elementi – vizualna estetika, atmosfera, likovi i glazba, Nosferatu čine jednim od najutjecajnijih ostvarenja u povijesti koje simbolizira snagu i trajnu privlačnost filma strave kao žanra.

“Kino uz orgulje” nije običan posjet Lisinskom, to je putovanje kroz umjetnost koje ističe moć savršenog sklada filmske i glazbene umjetnosti. Ulaznice, po cijeni od 10 €, dostupne su na blagajnama Dvorane Lisinski te online na lisinski.hr.

Pripremite se za noć prepunu uzbuđenja na projekciji kultnog nijemog filma strave! Nosferatu se prikazuje u suradnji sa Zakladom Friedrich Wilhelm Murnau iz Wiesbadena i bit će prikazan s titlovima na engleskom jeziku.

Foto: Press-Lisinski.hr/Nikolina Božić