fbpx

U sklopu Ljetnih noći teatra Exit: Konstelacije

MUO…

KonstelacijeU nedjelju, 22. srpnja 2018. godine s početkom u 21.00 sat, u sklopu Ljetnih noći teatra Exit u Muzeju za umjetnost obrt, na rasporedu je predstava Konstelacije. Režiju potpisuje Aida Bukvić, a glume Olga Pakalović i Vladimir Posavec Tušek.
Predstava Konstelacije je očaravajuća i romantična drama počinje s bezazlenim susretom muškarca i žene. Ali ono što slijedi ruši granice svijeta za koji mislimo da postoji – za koji mislimo da je stvaran, da je jedini. Muškarac i žena te beskonačne mogućnosti njihove veze. Ili ipak ne tako beskonačne? Postoji li uopće izbor ili je sve samo stvar sudbine. Konstelacije su priča o običnom životu, o svakom životu, životu koji počinje s naizgled beskonačnim mogućnostima, ali…
On je komotan momak koji zarađuje za život kao pčelar. Na jednoj roštiljadi upoznaje Nju, toplu, inteligentnu i duhovitu ženu koja radi na fakultetu, na polju kvantne kozmologije. U razgovoru, ona opisuje kako je teorija relativnosti, koja „prekriva sunce, mjesec i zvijezde“, u suprotnosti s kvantnom mehanikom koja se brine o molekulama, subatomskim česticama i atomima“. Nusprodukt tih naočigled suprotstavljenih teorija, je to da mi možemo biti dio multi univerzuma gdje je, u bilo kojem trenutku, različitih ishoda možemo “postojati” istovremeno. Genijalnost teksta je to što tu teoriju prikazuje u akciji – kroz autorov dopadljiv, posredan dijalog, pisan za digitalno doba; a ipak prepun težine i značenja. Ovaj komad je zbilja jedno začuđujuće emocionalno putovanje.
Kako se dva lika upoznaju, u slijedu scena, autor konstantno pokazuje različite načine na koji bi njihovi susreti mogli “završiti”. Na smiješan, ali vrlo intelektualan način istražuje granice slobodne volje, ali i velike uloge koju slučajnost igra u našim životima. I govori nam jednako o pčelama i ljubavi kao što nam govori o marginama znanstvene teorije.
Drama Constellations premijerno je izvedena u Royal Court Theatre u Londonu 2012. Iste je godine proglašena najboljom dramom na Evening Standard Theatre Awards, a Nick Payne najmlađim dobitnikom u povijesti dodjele spomenute nagrade.
Uprizorenje ovoga komada hrvatska je praizvedba.

Predstava Konstelacije
Gostovanje: Osječko ljeto kulture 2018.
Tekst: Nick Payne
Režija: Aida Bukvić
Igraju: Olga Pakalović i Vladimir Posavec Tušek

Foto: Press