Nina Violić: Film Janje govori o nama samima, strahovima, ismijavanju i strahu
By redakcija On 2 ruj., 2019 At 03:25 PM | Categorized As Film, Kultura | With 0 Comments

Zagreb…

Film Janje, kojeg potpisuje Nina Violić u listopadu na uglednom BFI London Film Festivalu!

Nina Violić– Htjela sam progovoriti o osobnom fašizmu, o strahu mnogih nas roditelja, što nam djeca odrastaju u okruženju koje često osuđuje toleranciju. Moj film govori o nama samima, našoj djeci, strahovima, ismijavanju i strahu prema svemu onome što ne razumijemo – rekla je Nina Violić.
Kratkometražni igrani film “Janje” Nine Violić bit će prikazan na BFI London Film Festivalu u listopadu ove godine. Projekcija Nina Violićovog kratkometražnog igranog filma redateljice i glumice Nine Violić, bit će održana u sklopu festivalskog programa “Push the Button”, u čijoj su selekciji odvažni filmovi koji pomiču granice i izvlače gledatelja iz zone ugode.
Film “Janje” vodi nas u svijet Cvite i Megi, dvanaestogodišnjakinja koje stariji školski prijatelj vodi na obećano nezaboravno popodnevno druženje. Običan gradski kvart, sasvim obična zgrada, jednostavan, ali Janjezapušten stan i naizgled bezazleni tinejdžerski odnosi na granici života i smrti, okosnica su ovoga filma, koji je svjetsku premijeru imao u srpnju ove godine, u programu Motovunski kratki, Motovun Film Festivala. U filmu glume Margarita Belan, Cvita Viljac, Dan Kabalin Sirotnjak i Issaka Sawadogo.
Direktor fotografije bio je Vanja Černjul, svjetski priznati snimatelj i odnedavni član Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti, a scenografiju i kostimografiju filma potpisuje Ana Savić Gecan. Film je nastao u produkcijskoj kući Spiritus Movens, na čelu s producenticama Zdenkom Gold i Vanjom Sremac.
Zagrebačka premijera filma zakazana je za subotu, 7. rujna u Laubi, u sklopu programa Motovun u Zagrebu, koji u metropolu donosi projekcije najboljih filmova ovogodišnjeg Festivala. Nakon zagrebačke premijere, film ove jeseni nastavlja festivalsku karijeru na europskim filmskim festivalima.
“Janje” je, nakon kratkometražnoj filma “Odvajanje”, koji je premijerno prikazan 2015. na Međunarodnom filmskom festivalu Kino Pavasaris u Vilniusu, drugi kratkometražni film Nine Violić, a u pripremi je i njen dugometražni prvijenac “Kućna prašina”.

Foto: Press – Nikola Predović

comment closed