fbpx

Mira Furlan kao Kasandra na pozornici HNK!

Rijeka…

S Kasandrom se Mira Furlan, ikona jugoslovenskog kazališta i filma, prvi put vraća na pozornicu jednog nacionalnog kazališta nakon 1991. godine

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Kasandra‘ prema istoimenom romanu Christe Wolf u dramatizaciji i režiji Nade Kokotović, s Mirom Furlan u naslovnoj ulozi, zamijenila je najavljeni naslov ‘Tko se boji Virginije Wolf’ u repertoaru Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca.

Mira Furlan

Naime, zbog zdravstvenog problema Radka Poliča, koji je, kako smo najavili početkom sezone, trebao nastupiti uz gošću sezone Miru Furlan tumačeći ulogu Georgea, bilo je nužno zamijeniti Albeejev naslov.
‘Kasandra’ Christe Wolf, čija je hrvatska praizvedba na programu ‘Zajca’ 15. ožujka ove godine, priča je o autsajderu, o ženi, u jednoj državi koja se razvija u smjeru snažnog patrijarhata, u ratobornoj državi u kojoj su muškarci i njihovi protivnici uvijek sličniji, a žene isključene iz svih procesa odlučivanja. ‘Kasandra’ je priča o ženi koja je pretvorena u objekt.
Socijalno vezana za vladajuću klasu, emocionalno vezana za svog oca Prijama, te uronjena u povijest i sadašnjost svoje države, Kasandra doživljava težak, dugotrajan proces oslobađanja. Od mitski nesretne proročice napokon će se razviti u subverzivnu protagonisticu ženski dominirajuće kontrakulture.

Mira Furlan

Redateljica i koreografkinja Nada Kokotović uvodi u predstavu paralele s našim vremenom. Kroz arhaičnu bitku spolova, ona postavlja pitanja o vjerskoj i kulturnoj pripadnosti i gleda kritički na ulogu žena u našem društvu.
S Kasandrom se Mira Furlan, ikona jugoslovenskog kazališta i filma, prvi put vraća na pozornicu jednog nacionalnog kazališta nakon 1991. godine.

Foto: Press