U znaku borbe protiv vršnjačkog nasilja započeo 20. Naj,naj,naj festival
By redakcija On 26 velj., 2020 At 07:23 PM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Zagreb…

nasilja– Ove godine posebno slavljeničko 20. izdanje međunarodnog Naj, naj ,naj festivala, kako i dolikuje jubilarcu, bit će potpuno drugačije od svih dosadašnjih. Održavat će se u sljedećih pet dana do 1. ožujka, u sklopu projekta #naNAJjače protiv vršnjačkog nasilja, i u cijelosti će biti posvećen vršnjačkom nasilju, kao što će i sve predstave biti donatorske. Ulaznice za svih 6 domaćih predstava Lažeš Melita (GKL Split), Blizanke (KMD Dubrovnik), Bajka o ribaru i ribici (GK Zorin dom Karlovac), Huligan (Mala scena),Vuka se ne bojim ja (Pinklec Čakovec) i Ako kažeš, gotov si! (GK Žar ptica), kao i za dvije inozemne Idemo na pecanje (Španjolska) i Akademija čarobnih tajni (Izrael) u online su prodaji po simboličnoj cijeni od 10 kuna. Prihod je namijenjen za sufinanciranje školskih projekta protiv vršnjačkog nasilja u OŠ Bartula Kašića Zadar, OŠ Mihovila Pavlonovića Metković, OŠ Jure Turića Gospić, OŠ Ivana Rangera Kamenica i u OŠ Glina – poručuju organizatori.
Naj, naj, naj festivala i projekt #naNAJjače protiv vršnjačkog nasilja, kojeg su u kampanji podržali brojni poznati (Davor Meštrović, Bruno Petković, Slavko Sobin, Antonija Blaće, David Skoko, Mia Dimšić, Damir Kedžo…) kao i brojne državne i gradske institucije i tvrtke, započeo je simbolično danas, 26. veljače, na Nacionalni dan ružičastih majica, proglašen od Hrvatskog sabora 2017.
Odmah iza svečanog otvorenja predstavom kazališta domaćina Ako kažeš gotov si!, u 12.30 poznati: Damir Hoyka, Rene Bitorajac, Tomislav Jelinčić, Natko Zrnčić Dim, Matko Knešaurek, Krešimir Dolenčić, Mirko Fodor, Drago Utješanović, Asim Ugljen, Vedran Mlikota i Marko Hergešić, u ružičastim majicama odigrali su humanitarnu nogometnu utakmicu protiv školske ekipe OŠ Gračani. Pobjedničku ekipu OS Gračani nagradila je Ina, a nagrada ide u donacije za projekte protiv vršnjačkog nasilja u spomenutih 6 osnovnih škola u Hrvatskoj.
Danas je održana i prva radionica o prevenciji vršnjačkog festivala, koja će se nastaviti tijekom Festivala, a vodit će ih psiholozi iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.
Teme radionica su:
– Cyberbullying: nevidljive masnice nevidiljivog nasilja u cyber svijetu (za djecu)
– O vršnjačkom nasilju općenito: Kada prestaje bezazlena dječja igra i počinje nasilje? (za djecu)
– Naučimo zajedno ploviti morem mogućnosti i rizika koje sa sobom nose suvremene tehnologije (za roditelje)
Raspored predstava i radionica dostupan jena www.zar-ptica.hr, a za radionice preporučljivo je najaviti se na mail [email protected]
Današnji prvi dan 20. Naj, naj, naj Festivala koji je u cijelosti posvećen vršnjačkom nasilju,pored radionica humanitarne nogometne utakmice- izvan konkurencije u 17 sati bit će izvedena predstava Nasilje, za nasilje nema opravdanja, autora i redatelja Zijaha Sokolovića.

Foto: Press

comment closed