fbpx

Mirjana Karanović i Novo doba na Brijunima

Gostovanje…

Višestruko nagrađivana predstava BITEF Teatra ‘Novo doba’ gostuje na Brijunima, a naslovnu ulogu tumači proslavljena kazališna i filmska glumica Mirjana Karanović

Mirjana KaranovićKazalište Ulysses najavljuje gostovanje jedne od najznačajnijih europskih kazališnih institucija ovih prostora – BITEF Teatra, koji će 18. i 19. kolovoza u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu izvesti svoju višestruko nagrađivanu predstavu V. Boškovića ‘Novo doba‘, u režiji renomiranog sarajevskog redatelja Dine Mustafića.
Naslovnu ulogu tumači proslavljena kazališna i filmska glumica Mirjana Karanović, a uz nju nastupaju Boris Isaković, Ermin Bravo, Snežana Bogićević i Slaven Došlo.
‘Novo doba’ nastalo je u koprodukciji sarajevskog Art Huba i beogradskog BITEF-a, a premijerno je izvedeno u siječnju 2017., osvojivši iznimno pozitivne reakcije publike i službene kritike.
Redatelj Dino Mustafić predstavu je opisao kao ‘zanimljivo scensko istraživanje mehanizma tranzicije koji je počeo u zločinu i donio profit odabranima. Pojedinačno i kolektivno ostali smo zaglibljeni između revolucije koja se nije desila i evolucije koja neće doći. To stvara negativne emocije bijesa i mržnje, društvo bez demokracije, koje kreira svijet poslušnih pragmatika, ljude bez suosjećanja i poštenja. To je zastrašujući poslovni i politički ‘dogovor’ krvnika i žrtve, potpisan i ovjeren od nove društvene elite’.
Dramski tekst, nastao po motivima knjige eseja Viktora Ivančića “Radnici i seljaci”, osvojio je nagradu na ovogodišnjem Teatar Festu “Petar Kočić” u Banja Luci. Autor teksta, Vuk Bošković, o predstavi je rekao:
– Ovaj komad govori o nama, o svijetu, o izborima u Americi, o izborima u Srbiji, o izbjegličkoj krizi i njezinim posljedicama. O ratovima koji su se dogodili ovdje i o kojima nitko ne priča, ali koji vrište iz podteksta, o onima koji su otišli i onima koji će tek da odu. O nama koji namjeravamo da ostanemo iako ne znamo točno zašto. O kaosu koji je svuda oko nas. O Novom dobu.
Glazbu potpisuje Vladimir Pejković, scenografiju Petya Stoykova i Svetozar Kokalov, kostimografiju Lejla Hodžić, vizualni identitet Marko Berkeš, a asistent redatelja je Luka Jovanov.
Ulaznice je moguće kupiti na recepciji Nacionalnog parka Brijuni u Fažani, putem internetske stranice kazališta Ulysses te na prodajnim mjestima Eventima.
Brod iz Fažane za Mali Brijun polazi u 20.30 sati.

Foto: Press – Hrvatski rukometni savez