Obnovimo riječko kazalište kupnjom ulaznica za operu ‘Andrea Chenier’
Piše: redakcija On 24 svi., 2016 At 10:48 AM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Rijeka…

Akcija ‘Zakoračimo zajedno na crveni tepih’

HNK Zajc, Andrea ChenierNakon što su donacijama građana i riječkih firmi prikupljena sredstva dostatna za obnovu svih sjedala u parteru, HNK Ivana pl. Zajca nastavlja projekt ‘Obnovimo riječko kazalište’ čiji je cilj, u prvoj fazi, uz sjedala u parteru, obnoviti i tepih u parteru, otirače na ulasku u kazalište, staze na stepenicama te tepihe u kafiću na prvom katu, a pri tome kazalištu vratiti nekadašnju, poznatu kazališnu crvenu boju.
Akcija ‘Zakoračimo zajedno na crveni tepih‘ vezana je uz nove izvedbe najljepše i najdramatičnije verističke opere ‘Andrea Chenier‘ Umberta Giordana 2. i 4. lipnja 2016. godine. Za te će izvedbe cijene ulaznica iznimno iznositi 50,00 i 30,00 kuna, a uz svaku kupljenu ulaznicu Kazalište će priložiti isti iznos. Cilj je sakupiti 70.000 kuna koliko je potrebno da se osigura ‘red carpet’ na početku sljedeće kazališne sezone odnosno tepih u parteru.
Svi oni koji žele donirati više mogu se javiti u Ured propagande i marketinga HNK Ivana pl. Zajca (Uljarska 1, 1.kat; tel.051.355.903; mail: mara.viducic@hnk-zajc.hr).
– Stoga pozivamo sve Riječane da iskoriste posljednju prigodu u sezoni kako bi vidjeli i čuli poznatu operu ‘Andrea Chenier’ pod dirigentskim vodstvom mladog maestra Matije Fortune, a u režiji Nenada Glavana te time ujedno pomogli obnovu svoga kazališta – pozivaju iz HNK Ivana pl. Zajca.
Robert Kolar, Kristina KolarU posljednje dvije ovosezonske izvedbe, snage udružuju, nakon dugo vremena ponovno zajedno na riječkoj sceni, supružnici, prvaci riječke Opere Kristina i Robert Kolar koji će prvi put pjevati ulogu Carla Gerarda. U naslovnoj ulozi ponovno je omiljeni gost Luis Chapa, a u ostalim su ulogama Ivana Srbljan, Olga Kaminska, Mirella Katarinčić Toić, Slavko Sekulić, Voljen Grbac, Marko Fortunato, Dario Bercich, Saša Matovina, Sergej Kiselev, Darko Matijašević i Bojan Fuštar.
Radnja opere, na libreto Luigija Illice, odigrava se u pozadini povijesnih događaja Francuske revolucije, s dramatičnim društvenim promjenama što ih je donijela. Kroz tu impozantnu kompoziciju slavne revolucije pratimo dirljivu romansu zanosne plemkinje Maddalene de Coigny i pjesnika Andrea Chéniera, grčko-francuskog imigranta rođenog u Istanbulu. Prizori njegove kobne ljubavi, u turbulentnim danima borbe za ideje pacifizma, jednakosti i bratstva, nasuprot teroru i diktaturi koja će uslijediti, imat će tragičan, ali prkosan i ponosan kraj.
HNK Zajc, Andrea ChenierU središtu te iznimno dramatične opere nekoliko je velikih arija i dueta troje glavnih junaka u kojima oni ispovijedaju svoje motive, ideale i zablude.
– Andrea Chéneir je opera borbe karaktera njenih likova razapetih između svojih zadatosti i slobodne volje, racionalnog i pomaknutog, okolnosti i privida, ideala i zabluda, politike i ljubavi. Drama je to povišenih tonova i neobuzdanih strasti kobnog ljubavnog trokuta žirondinca, jakobinca i plemkinje u vremenu jednog od najslavnijih povijesnih dogaĎaja u svome licu i naličju – Nenad Glavan.

Foto: Press

comment closed