fbpx

Treba se znati ponašati u Komediji

Table Manners – Treba se znati ponašati u Komediji

– Najavljujemo pretpremijerne izvedbe novog dramskog naslova – komedije Alana Ayckbornea Treba se znati ponašati (u originalu Table Manners), koji, prema prijevodu Tomislava Radića, režira Tomislav Pavković – poručuju iz Komedije.

Treba se znati ponašati

U predstavi Treba se znati ponašati igraju Ivan Glowatzky, Vanja Ćirić, Ana Magud, Dajana Čuljak, Goran Malus i Ivan Magud, a izvedbe su na rasporedu 17., 18., 19., 23., 24., 29. i 30. lipnja. Autorski tim uz redatelja čine scenografkinja Irena Kraljić i kostimografkinja Eva Karakaš Bedrina.

Treba se znati ponašati

Sir Alan Ayckbourn (rođen 1939.) jedan je od najizvođenijih i najuspješnijih britanskih komediografa koji je do sada napisao više od osamdeset komedija i gotovo sve su punile dvorane i uveseljavale publiku desetljećima. Nagrađivan, hvaljen od kritike i publike, Ayckbourn je postao sinonim za engleski humor, za britku duhovitu komediju karaktera i situacije.

– Kazalište Komedija uskoro donosi jedan od njegovih najboljih komada – prvi dio trilogije Normanovska osvajanja – pod naslovom Treba se znati ponašati, u prijevodu našeg vrsnog redatelja i pedagoga pokojnog Tomislava Radića. Ovaj brzi i veseli komad prava je studija zanimljivih osobnosti dovedenih u neobičnu, a opet sasvim moguću situaciju. Radnja prati tri para tijekom jednog ljetnog vikenda kada su se njihovi rodbinski, prijateljski i ljubavni odnosi bespovratno zamrsili.

Poseban je užitak gledati šašavog, nekonvencionalnog Normana koji je toliko vješt u svim zapletima – da mu zaista ništa ne polazi za rukom.
Table Manners, kako glasi originalni naslov ove poznate komedije, u svojoj aluziji na pristojno ponašanje za stolom parodira razne ljudske slabosti; ali kako ostati pristojan i društveno adekvatan kad je život tako pun izazova!

Ovaj izvrsni engleski autor već se i prije dokazao na daskama kazališta Komedija (Od kreveta do kreveta, Kako voli druga strana, Kako se uzme, Što sve činimo zbog ljubavi), a njegove komedije bile su sjajno prihvaćene u Zagrebu kad god bi se pojavio na repertoaru.

Ayckbourn je uvijek znao nasmijati publiku prikazujući svoje likove dopadljivo, iskreno i bez cenzure, a zapleti u koje ih stavlja toliko su smiješni da se čine nemogućim, sve dok se ne prisjetimo koliko nas puta život iznenadi. Stoga su njegove komedije uvijek poslastica za publiku, a u svojoj strukturi oslonjene su na glumačke bravure i vještinu.Vjerujemo da će i ova komedija, čija nas premijera očekuje u rujnu, s jednakom uspjehom zaživjeti na Komedijinoj pozornici.

Koristimo priliku da najavimo i jedno gostovanje koje nas, nakon dugo vremena očekuje u lipnju – hit predstavu Rayja i Michaela Cooneyja BRAT BRATU izvest ćemo na festivalu GFUK u Krapini 26. lipnja u 20 sati – zaključuju iz Komedije.

Ulaznice za sve izvedbe u Komediji su u prodaji na platformi ulaznice.hr i na blagajnama Komedije u Oktogonu i na Kaptolu.

Foto: Press – Treba se znati ponašati, Komedija – Ines Novković