fbpx

Sanja Pilić: Djeca uz humor lakše uče o svijetu koji ih okružuje

Humor je prisutan u filmovima i serijama, ali u književnosti ga gotovo nema, rekla je Pilić

Brojni mališani u pratnji svojih roditelja, bake i djedova posjetili su Galleria Business Centar gdje je održana promocija knjiga Sanje Pilić Luka voli izmišljati i Priče smijalice.

Pilić

Voditeljica likovno-tehničke redakcije i urednica brojnih slikovnica Marija Morić naglasila je kako su sve slikovnice Sanje Pilić posebne te da je ne čudi što veoma brzo nađu put do brojnih dječjih biblioteka.

Pilić

– Sanjino pisanje je veoma pametno i prilagođeno djeci koji kroz njezine kratke i duhovite priče uče o brojnim životnim vrijednostima. Osim što naši mališani imaju priliku učiti i mi nešto stariji imamo priliku kroz njezine priče oživjeti duh djece koji čuči u svima nama – rekla je Morić.

Pilić

Iako joj je posao spajati sliku i tekst, Morić ipak malu prednost daje ilustracijama, jer ipak su one ono što prvo privuče pažnju roditelja i malih čitatelja. Istaknula je kako je slikovnica „Luka voli izmišljati“ osim po priči i ilustracijama posebna i po fontu kojim je pisana.

– Razlog korištenja OmoType sustava fontova leži u spoznaji da ni jedan dostupni font takve vrste nije učinkovitošću i korisničkim iskustvom kvalitetno odgovorio na probleme s čitanjem osoba s disleksijom. Rezultati testiranja pokazali su da djeca sa smetnjama čitanja uz OmoType čitaju brže s manje grešaka – dodala je Morić.

Pilić

Ilustracije ovoj slikovnici daju posebnu čar, a za to je zaslužna Ana Despot. Ona je svoje mjesto u svijetu ilustriranja već osigurala. Iako je još uvijek studentica, njezin film „Jaje“ imao je premijeru na filmskom festivalu u Puli, a ako je suditi reakcijama urednika i čitatelja, ovo nije posljednja slikovnica koju će ilustrirati.

Inspiracija i ideja za oslikavanje ove priče došla je sasvim spontano i prirodno kaže Despot i otkriva tko je bio njezina inspiracija za lik Luke.

– Dosta likova koje susrećemo u slikovnici slični su članovima moje obitelji. Ako pogledate Luku vidjet ćete koliko je sličan mojem bratu. Tada imam osjećaj da sam likovima udahnula život i dala dio sebe – rekla je Despot.

Svjesna kako su sve Sanjine priče uvijek imale vrhunske ilustracije, Despot priznaje da je pred nju bio stavljen veliki izazov, ali tvrdi da se njezin retro stil ilustriranja savršeno uklopio uz ovu slikovnicu kojoj je glavna poruka da laganje nije dobro.

Pilić se na kraju obratila svima i kroz osmijeh ispričala kako od trenutka slanja rukopisa, na koji je sasvim zaboravila, pa sve do objavljivanja nije ni znala kada će slikovnica ugledati svjetlo dana. To i ne čudi jer autorica u svojoj karijeri broji gotovo 100 naslova namijenjenih djeci i odraslima.

Sanja Pilić je rekla kako priča o Luki neće postati serijal poput onoga o omiljenoj Maši, jer se manje razumije u muške likove, a i nisu toliko popularni. U njezinoj obitelji donedavno su prevladavale žene, pa joj je lakše pisati u ženskom licu.

Ipak, s obzirom na tri unuka i samo jednu unuku, situacija se polako mijenja. Tako da postoji mogućnost da nastane i serijal s dječakom u glavnoj ulozi. Osvrnula se i na kratke priče „Priče smijalice“ za koje kaže da je uživala pišući ih.

– U sve svoje tekstove ubacujem humoristične elemente, mislim da je humor svima nama, a ponajviše djeci, potreban u ovo vrijeme. Djeca uz njega lakše uče o onom što ih okružuje, a mi stariji nikada ne bi smjeli napustiti dijete koje se skriva u nama. Djeca su iskrena i za razliku od nas ne čine život dodatno kompliciranim, a to je još nešto čime bi se svi trebali voditi – rekla je Pilić.

– Obraćam se čitateljima koji su mi, zapravo, slični, imaju moja iskustva, smisao za humor, optimizam i snagu. Ne mudrujem, a kad to i činim, odjenem mudrost u lakoću. U životu sam pročitala bezbroj knjiga i gotovo svaka me je nečemu podučila.

Voljela sam one koji su me uspjele nasmijati. Ima ih vrlo malo. Humor je prisutan u filmovima i serijama, ali u književnosti ga gotovo nema. Smatra se trivijalnim – zaključila je Pilić.

Foto: Press – Mozaik knjiga, Grgur Žučko