fbpx

Sanja Pilić: Razglednica s Tajlanda

Intervju – Sanja Pilić

Ekskluzivno za portal Scena.hr Sanja Pilić o putovanju u Tajland i novoj knjizi ‘Sve što sam naučila – zapisi s fejsa’

Književnica Sanja Pilić u Tajlandu je provela 11 dana. Kaže da je zaista uživala. Kupala se sa slonovima, vozila u šarenoj motoriziranoj trokolici po Bangkoku, hranila je majmune, ronila…

Sanja Pilić

Za Tajlanđane ističe da su miroljubivi ljudi, vole svog kralja i da su jako liberalni po pitanju seksualnosti. Nakon povratka s odmora, književnicu očekuje promocija njezine nove knjige ‘Sve što sam naučila – zapisi s fejsa’.

Scena: Vratili ste se s Tajlanda. Koliko ste tamo boravili i kakvi su dojmovi s tog odmora?
Bilo mi je divno iz zagrebačke zime uletjeti u japanke koje onda više nisam skidala. Od gradova sam posjetila Bangkok i Phuket. Išla sam na sve moguće izlete koji su se nudili.

Sanja Pilić

Priroda i otoci su me jako dojmili. Lijepi su za fotografiranje, ali naravno, napućeni turistima što je i normalno. Posjetila sam Similian Islands, Freedom Beach, Phi Phi Islands, James Bond Island. Uživala sam u svemu – u vožnji brodicama i gliserom, u ronjenju, u veranju po stijenama, kupanju u moru, kratkom izležavanju u ležaljkama, u hranjenju majmuna, u vožnji kajakom. Tempo je bio ubrzan, ali to mi je baš i trebalo. Na našem moru ću se već i tako odmarati. Grupa s kojom sam putovala bila je složna i vesela. U Bangkoku sam razgledala njihove hramove Wat Trimitr sa zlatnim Buddhom, Wat Arun i ostale. Imali smo predivnog, obrazovanog i vrlo susretljivog vodiča Anana kojeg smo jako zavoljeli. Družili smo se tri dana, a pomagao nam je u svemu, od ulaska u autobus do fotografiranja ispred hramova. Također, svoje veliko znanje rado je dijelio s nama.

Scena: Kako biste opisali stil života na Tajlandu?
Svi nešto rade. Nema nezaposlenosti. Tajlanđani su prilično dobroćudni i imaju dobre živce. Gipki su i brzi, dobri vozači. Stalno u pokretu. Žive na ulici i od ulice. Miroljubivi su, nezahtjevni i relativno siromašni. Prosječna plaća je oko 200 eura. Vole svog kralja i svugdje nailazite na njegove slike. Komentari protiv kralja su kažnjivi. Vrlo su liberalni po pitanju seksualnosti.

Sanja Pilić

Scena: Što vas je više fasciniralo, a što malo manje?
Najviše me fascinirala priroda, zatim Train Market – tržnica na tračnicama. Vlak prolazi kroz središte tržnice četiri puta na dan i svaki put trgovci moraju skloniti robu. Nekoliko minuta prije dolaska vrata, preko zvučnika se oglašava signalno zvono i onda prodavači sklanjaju svoju robu, ne žureći se previše. Na tržnici se prodaje voće i povrće, odjeća i obuća. Također mi je i predivna bila i druga tržnica, plutajuća tržnica Damnoen Saduak jer se šopingira vozeći se tradicionalnim brodićima po rijeci. Jako su mi se vidjele masaže na koje sam često išla, pogotovo masaže nogu i ramena. Malo manje mi se sviđao izgled Phuketa, previše je vašarski, s puno amerikaniziranih plastičnih ukrasa i reklama svih vrsta. Također, priličan smrad na ulicama zbog tropske klime, prljavštine i načina života koji se odvija na ulici. Isto tako, tražila sam knjižaru u oba grada, ali je nisam našla, čak ni u šoping centrima.

Sanja PilićScena: Kupali ste i sa slonovima…
Kupanje sa slonovima bilo je pravo uživanje. Slonovi su pitomi, ali veliki pa se bojite da ćete skliznuti u prljavu rijeku, a oni će sjesti na vas. Ipak, zagnjurila sam u rijeku do vrata, uz pomoć farmera, koji mi je govorio što da radim. Nisam se prestajala smijati od uzbuđenja. Kasnije smo ih prali i družili s njima, a oni su nas pozdravljali svojim pozdravom.

Scena: Jeste li se okušali u još kakvoj avanturi?
Bila je zgodna vožnja šarenom motoriziranom trokolicom, kojom smo se prijateljica i ja vozile po Bangkoku, a nismo znale gdje točno idemo. Vožnja je trajala dugo, nikad kraja, a vozač je vozio brzo i to po cesti s tri trake. To mi je bilo jako gala. Nisam se bojala. Zaista mislim da dobro voze. Prelaženje ulice u Phuketu bilo je također zabavno, prelaziš gdje hoćeš, a automobili malo uspore ili te zaobiđu. Jako sam se izvještila u tome.

Sanja Pilić

Scena: Je li vam se svidjela hrana? Što ste najviše jeli?
Hrana mi se svidjela jer volim ljuto, a jela sam njihovu hranu, različitih imena. Sve je bilo dobro. Voća sam se također najela, lubenica i manga. Probala sam i sladoled koji rade na ulici. Sve mi je bilo fino. Jedino mi je za Uskrs nedostajala šunkica, sir i vrhnje. Čim sam se vratila u Zagreb, otišla sam na Dolac kod svoje kumice i ispunila si želju za sirom i vrhnjem i mladim lukom.

Scena: Uskoro izlazi vaša nova knjiga ‘Sve što sam naučila – zapisi s fejsa’. Kako je nastala ideja za takvom knjigom?
Slučajno. Ispisivala sam svoje misli na Facebooku. Jednostavno mi bi tako došlo, morala sam ih napisati. Dobivala sam mnoštvo lajkova, a poneke od tih misli završile su na raznim portalima. Moj urednik Zoran Maljković predložio je da napravimo knjigu. I tako je nastala knjiga. Zoran je glavni krivac. A jako joj se veselim.

Sanja Pilić

Scena: Što vi rado lajkate i čitate na Facebooku?
Volim čitati osobne statuse, pomalo ispovjedne, iskrene i duhovite. Također rado razgledavam fotografije s raznih putovanja. Volim pročitati i koji praktični savjet.

Scena: Najzanimljivija ponuda koja vam je stigla na Facebook…
Ako izuzmemo hrpu Amerikanaca u vojničkim uniformama koji šalju pozive za prijateljstvo, najviše mi se javljaju djeca i mame. Često sklapam i poslove preko fejsa, dogovaram susrete po knjižnicama i slično. Ponekad se javi i poneki udvarač koji nije Amerikanac, sve je to ugodna razbibriga…

Scena: Kakvi su planovi za ljeto i jesen?
Nemam posebnih planova. Sad ću još neko vrijeme putovati po Hrvatskoj. Poslovno. Onda me čeka moj Rovinj. Plan mi je da budem sretna i da ništa i nikoga ne uzimam previše ozbiljno. Ma što se događalo, vjerujem da će uvijek sve ipak izaći na dobro.

Foto: Sanja Pilić priv. album