fbpx

Toni Kukoč uoči inauguracije u kuću slavnih: Jordan je utjecao na mene na svaki mogući način

Mislim da moraš vjerovati u sebe, slijediti moto „vježbom do savršenstva“ i jednostavno biti prisutan i teško raditi baš svaki dan, rekao je Toni Kukoč

Košarkaška kuća slavnih u Springfieldu održala je danas najavnu konferenciju za medije, uoči inauguracije.

Toni Kukoč

Naš proslavljeni Toni Kukoč će se pridružiti redu Hrvata čija su imena već ugravirana u povijesti – Draženu Petroviću (1996.), Krešimiru Ćosiću (2002.), Mirku Novoselu (2007.) i Dini Rađi (2018.).

Toni Kukoč je govornici pristupio s osmjehom na licu, iako sigurno nije bilo lako govoriti u takvom povijesnom trenutku.

Kakav temelj smatrate da ste izgradili za međunarodne zvijezde u NBA ligi danas?

Kada su europski igrači ranije dolazili u NBA, bila su to drugačija vremena. Ljudi su čuli za nas, ali nas nisu poznavali. Bili smo pioniri u NBA. Nadam se da smo bili ta neka zraka svjetlosti koja je ostale vodila u NBA. Ranih 90-tih NBA je postao globalan, a ne samo američki i to je otvorilo vrata svima.

Michael Jordan, vaš nekadašnji suigrač, će vas pratiti na ceremoniji, što je trebalo učiniti da MJ sudjeluje?

Mislim da za to ne postoje bolje osobe od Michaela i Jerryja Reinsdorfa. Očito, došao sam u NBA da bih imao priliku zaigrati s njim, dijeliti parket, i možda osvojiti prvenstvo. Naravno, start nije bio baš najbolji, kada je nažalost izgubio oca, i ja sam izgubio tu priliku u prve dvije godine.

No, dobro je poznato što se dogodilo kad se vratio – tri osvojena prvenstva za Chicago Bullse. Bilo je vrlo zabavno i vjerojatno najbolje vrijeme koje sam proveo na košarkaškom terenu.

Na koji je način Michael utjecao na vas?

Michael je utjecao na mene na svaki mogući način. Nije bio najljubazniji suigrač, ali je sve tjerao da dobro treniraju. Ne bih sada otkrivao dio svojeg sutrašnjeg govora, no naši treninzi bili su zapravo teži od utakmica koje smo igrali i sve zato jer su Michael i Scotty, zajedno s Philom, svaki dan bili tamo da nas uvjere da uvijek postoji mjesta za napredak, da uvijek postoji nešto novo za naučiti.

Mislim da je to jedan od najvećih razloga takvog uspjeha, tri osvojena prvenstva.

Mnogi se mladi igrači ugledaju na Vas. Što biste im rekli, kako se istaknuti, kako prevazići teške situacije?

– To je dio života, to je dio svačije karijere i ne možete dopustiti da zbog toga potonete. Bilo bi lako i svi bi se bavili sportom kada bi put uvijek bio prema gore. Mislim da moraš vjerovati u sebe, slijediti moto „vježbom do savršenstva“ i jednostavno biti prisutan i teško raditi baš svaki dan.

Treba i naići i na dobru grupu ljudi, igrača i trenera da bi se zaokružio uspjeh. Uspjeh se podrazumijeva kao osvajanje prvenstava. No, neosvajanje prvenstava nije poraz, nije nešto što nisi postigao. Pobjede su rijetke, a ima toliko dobrih košarkaša koji možda nisu osvajali prvenstva, ali su njihove karijere za Kuću slavnih – zaključio je Toni Kukoč.

Inauguracija Tonija Kukoča na rasporedu je 11. rujna u 19 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 1 sat iza ponoći 12. rujna u Hrvatskoj.

Foto: Press HKS Toni Kukoč – Marin Sušić