fbpx

Pričaj mi – ekskluzivni intervju s grupom Meritas

Nova pjesma…

Anita i Meri prisjetile su se prvog intervjua, najemotivnijih nastupa, posebnih glazbenih suradnji, ali i trenutka kad su bile na prekretnici karijere

MeritasGrupa Meritas objavila je pjesmu ‘Pričaj mi’, a pjesma je najava novog albuma. Anita Valo i Meri Jaman potpisuju glazbu pjesme, autorica stihova je Ines Prajo. Za aranžman su zaslužni Anita, Jura Ferina, Pavle Miholjević, a za produkciju Pavle Miholjević i Jura Ferina. Pjesma je nastala lani u studenom. Zbog skladanja, Anita i Meri povukle su se u obiteljsku kuću u okolici Zadra te ističu da je more i mir bilo inspirativno okruženje za nastanak pjesme. Za portal Scena.hr Anita i Meri prisjetile su se početaka karijere, prvog intervjua, najemotivnijih nastupa, posebnih glazbenih suradnji, ali i trenutka kad su bile na prekretnici karijere.

Scena: Objavili ste novu pjesmu ‘Pričaj mi’. Kome je pjevate, je li nekome posebno posvećena?
Meri: Tišini, koja nekad traži da bude prekinuta… Nismo sklone objašnjavati pjesme, niti sve oko nje. Previše toga je oslikano u već zadanim okvirima, a potom je lijepo kad nešto od toga  postane dio nekog drugog, kad mu stvari postanu bliske iz različitih razloga, samo njemu znanih, intimnih, bez da mi postavljamo priručnik s uputama za razumijevanje.

Scena: Što vas je inspiriralo za pjesmu?
Anita: Pjesma je nastala u studenom prošle godine kad smo se odlučile povući na jedno vrijeme, zatvoriti se i posvetiti se samo skladanju. Povukli smo se u moju obiteljsku kuću u okolici Zadra kad u njoj nitko ne boravi. Osama, mir, atmosfera koju donosi more preko puta bilo je inspirativno okruženje za njen nastanak.

Scena: Pjesma je i najava novog albuma. Hoće li biti nekih iznenađenja na albumu?
Anita: Album je u nastajanju, snima se i vidjet ćemo što će svaka skladba od nas tražiti i gdje će nas odvesti, pa ćemo po tome birati i suradnje. Još imamo vremena za te detalje, s obzirom na to da objavljivanje planiramo tek sljedeće godine.

Scena: Na sceni ste od 1997. godine. Sjećate li se svog prvog nastupa kao Meritas, je li bilo treme, jeste li imale tada ideju da ćete dugo trajati na glazbenoj sceni?
Meri: Prije nastajanja Meritas, već smo nekoliko godina bile zajedno u glazbi, nastupale s različitim bendovima, što zajedno, što svaka za sebe. Anita se kreće pozornicama od svoje pete godine, tako da zapravo treme koju bi pamtile, koja bi bila ograničavajuća na neki način, nije bilo. Prva velika trema i strah desio se prije prvog radijskog intervjua za radio u Vinkovcima, VFM. Tada je trema bila velika jer mi je ta situacija bila nešto potpuno novo.

Scena: Anita, vi ste sa svojom braćom i sestrama imali obiteljski sastav Valo Five. Kako obitelj gleda na vašu karijeru u Meritasu? Je li vas zapravo djetinjstvo u boji glazbe odredilo?
Anita: S obzirom da sam već kao tako mlada bila u glazbi, kao što je Meri spomenula, s pet godina, nisam zamišljala da ću kad odrastem nastaviti istim putem, uvijek sam mislila da ću se nečim drugim baviti, biti detektiv, na primjer. Moj pokojni otac nam je usadio ljubav prema glazbi, dok moja mama lijepo slika, tako da je bavljenje umjetnošću ipak prevagnulo. Najvjerojatnije ostaneš tamo gdje ti je prirodno biti. Događaji, prilike i mogućnosti su se nizale i tako mi odredile put. Razmišljajući o sebi i potrebi za izražavanjem kroz glazbu, mislim da je taj put odredio to što sam danas glazbenica.

Scena: Meri, vi ste plesali balet od svoje treće godine, pjevali ste i u crkvenom zboru.
Meri. Ples je moja velika ljubav, zamišljala sam se kao buduća balerina, ali bila sam previsoka da bih se profesionalno mogla time baviti. Tako da sam izražavanje pronašla u drugoj, meni isto tako bliskoj grani umjetnosti. Pjevanje duhovne glazbe prvenstveno je bilo druženje, zajedništvo, bili smo odlična ekipa, u glazbenom smislu tu smo prvi put Anita i ja primijetile jedna drugu. Zapravo nam se svidjelo kako nam vokali zajedno dišu, taj različiti spoj boja  inspirirao nas je i nakon nekog vremena počele su nastajati naše prve autorske pjesme.

Scena: Kako je krenula vaša suradnja?
Meri: U Münchenu smo upoznale našeg tadašnjeg producenta Dejana Oreškovića i krenuli raditi prve snimke. On je i sam neko vrijeme živio u Münchenu, potom se vratio u Zagreb i predložio da nastavimo surađivati i snimati u jednom od zagrebačkih studija. To smo i napravile. Nastala je pjesma ‘Na kraju sna’, Anita je smislila ime Meritas, pjesmu smo objavile, a snimka je dospjela u prave ruke, one Gorana Komeričkog, koji je u to vrijeme radio u Dallas recordsu. Uslijedio je diskografski ugovor i sve što on nosi i mi smo ostale u Zagrebu.

Scena: Koji su vam najemotivniji trenuci bili u karijeri?
Anita: Kad su nam se pjesma i video spot prvi put pojavili na Hit Depo-u, u legendarnoj glazbenoj emisiji HTV-a koju su vodili Danijela Trbović  i Hamed Bangoura. I deseta godišnjica benda, slavljenički koncert u Tvornici kulture 2007. godine, fenomenalna atmosfera, publika koja nas je zaista nagradila za sve godine rada i stvaranja u Meritas.

Scena: A koje suradnje?
Meri: Najljepša suradnja je ona s Jelenom Radan, kroz godine je nastalo lijepo prijateljstvo. Mislim da smo jaka podrška jedne drugima i veliki gušt nam je nastupati zajedno s našim koncertnim programom ‘When tomorrow comes’.

Scena: Najbolji tulum, koncert, putovanje bilo je…?
Anita: Jedno od najzabavnijih putovanja bili su klupski koncerti održani u Detroitu i New Yorku. Tri tjedna odlično provedenih s Jelenom u Americi – od smiješnih situacija u kojima smo na kraju plakali, do iskustva predstavljanja naših pjesama američkoj publici koja nas ne poznaje – uglavnom jako lijepa uspomena.

Scena: Tko vam je najveća podrška u karijeri i životu?
Anita: Roditelji – otac me uveo u glazbu i bio je veliki zaljubljenik u glazbu. Zatim je tu moja obitelj, sestre i braća, moji prijatelji koji nas uvijek prate istim žarom i dobrom namjerom.
Meri: Obitelj, koja me zaista podržava i s nama prolazi sve lijepe i one nekad razočaravajuće trenutke. Važni su prijatelji s kojima komentiramo prve nastale snimke kad krenemo u nešto novo i suradnici koji su godinama uz nas i vidim da zaista žele da napravimo nešto najbolje, vrhunsko, trude se uvijek ući u naš film, to jako cijenim.

Scena: Jeste li imale prekretnicu u životu i karijeri?
Meri: Imale smo pauzu od godinu i pol poslije albuma ‘Igra’ – tada smo se vratile u München i razmišljale što i kako dalje, bile smo se zasitile svih prepreka na koje svaki dan nailaziš u ovom poslu pogotovo kad si mladi bend i u gradu u kojem nisi odrastao i nemaš još svoju ekipu i nekoga da te podrži na pravi način. U to vrijeme u Münchenu je nastala pjesma ‘Odjednom ti’ ( 2004. godina) nakon koje smo se  odlučile vratiti u Zagreb i nastaviti.

Scena: Kazali ste da su vaše pjesme i odraz vremena, pa kako vi osjećate ovo vrijeme?
Anita: Plesno…  Čuje se iz priloženog, iz pjesme ‘Pričaj mi’. Sa svakim albumom nastojimo inspirirati najprije nas, iznenaditi sebe same kako bismo stvorile osjećaj da imamo nešto novo za reći, da radimo nešto svježe, a da pritom ne radimo ništa na silu, nego da se prirodno slaže jedno na drugo. Naša kompozicija, koja je uvijek odraz trenutak u kojem se nalazimo, čime smo zaokupirane, je ponajprije lijep trenutak, faza stvaranja u kojoj se nalazimo.

Scena: Planovi…
Meri: U pripremama smo koncerta u Zagrebu, 11. srpnja na 35. Večerima na Griču. Veselimo se koncertu u Atriju Klovićevih dvora gdje smo zadnji put nastupale prije tri godine. Ako uspijemo ponoviti bar djelić tadašnje atmosfere, bit će jako lijepo. A za to nam je potrebna publika… Zato dođite!

Foto: Press – Mare Milin