fbpx

Heroji se ne zaboravljaju

Dokumentarni film Heroji se ne zaboravljaju

U subota 11. rujna 2021.godine s početkom u 12.25 sati na HRT – HTV1, na programu je dokumentarni film Heroji se ne zaboravljaju.

Heroji se ne zaboravljaju

Među prvim žrtvama iznenadnog japanskog napada na Pearl Harbour 7. prosinca 1941. godine, kojim je počeo Drugi svjetski rat na Pacifiku, bio je američki bojni brod Utah.

Pogođen s dva torpeda, naglo se počeo prevrtati, a samo je hrabrost i požrtvovnost šefa stroja, časničkog namjesnika Petra Tomicha, spriječila eksploziju kotlova i veće žrtve među posadom.

Heroji se ne zaboravljaju

Za svoj junački čin, u kojem je izgubio život, Tomich je posmrtno odlikovan najvišim američkim odlikovanjem za hrabrost Medaljom časti, koju dodjeljuje Vlada Sjedinjenih Američkih Država.

I koliko god bio uzbudljiv život i smrt ovog hrvatskog iseljenika, toliko je bila uzbudljiva i potraga za njegovim potomcima kojima bi se medalja uručila.

Poslije gotovo desetljeća potrage i dokazivanja, pa čak i sudskih postupaka, umirovljeni američki kontraadmiral Robert Lunney našao je Tomicheve potomke u Prologu u Hercegovini.

Poslije šest i pol desetljeća jedna od rijetkih neuručenih Medalja časti dodijeljena je obitelji Petra Hercega Tonića na palubi najvećeg nosača zrakoplova američke ratne mornarice Enterprise usidrenim 2006. pred Splitom.

Heroji se ne zaboravljaju
Scenarij: Vladimir Brnardić i Nenad Bach
Režija: Ištvan Filaković
Montaža: Mladen Radaković
Direktor fotografije: Dražen Lipka

Foto: Press