fbpx

Carmina Burana i Zbor HRT-a na Sunčanoj strani Prisavlja

Carmina Burana i Zbor HRT-a

Seksualnost nekada i sad – tema je emisije koja će se emitirati uoči koncerta Carmina Burana i Zbora HRT-a

– U petak 3. rujna u 21.00 sat na Sunčanoj strani Prisavlja donosimo izvedbu kantate Carmina Burana Carla Orffa u izvedbi Zbora HRT-a i maestra Tomislava Fačinija – poručuju s HRT-a.

Carmina Burana

Kantata je doživjela niz varijanti scenskih izvedbi, no danas se najčešće izvodi koncertno. Zahvaljujući popularnosti nastali su i brojni aranžmani, među kojima je i onaj iz 1956. koji je načinio Orffov učenik Wilhlem Killmayer, a koji je sam skladatelj odobrio.

Riječ je o reduciranoj verziji za soliste, zbor, dva klavira i šest udaraljkaša koja omogućuje izvedbu kantate i u manjim sastavima, a koju ćemo gledati u interpretaciji Zbora HRT-a i maestra Tomislava Fačinija uz renomirane soliste, sopranisticu Margaretu Klobučar, tenora Marka Antolkovića i baritona Matije Meića. Za glasovirima su Viktor Čižić i Petar Krokar.

Režija koncerta Carmina Burana i Zbor HRT-a na Sunčanoj strani Prisavlja Mirena Stijačić, a urednica je Marija Ramljak.

Seksualnost nekada i sadntema je emisije koja će se emitirati uoči koncerta, u 20.05 sati. Voditelji Krešimir Mišak, Maja Njirjak i Jana Haluza otvorit će teme seksualnosti, hiperseksualizacije medijskih sadržaja i društva, a koje nas posljednjih godina svakodnevno okružuju.

Pa će tako voditelj HTV-ove emisije ”Na rubu znanosti” Krešimir Mišak potražiti odgovore na pitanja – što se promijenilo unatrag dva-tri desetljeća, jesmo li s liberalizacijom društva i medijskih sadržaja učinili medvjeđu uslugu te što znače novi trendovi među mladima ”aseksualnosti”, ”binarnosti” ili pak ”Purple people”, zašto su obnažene fotografije postale normalne na naslovnicama medija i na koji način ”influencerski sadržaji” utječu na maloljetnike te što bi se moglo zakonski regulirati. Gosti su dr. Robert Torre (najpoznatiji pisac među psihijatrima ili najpoznatiji psihijatar među piscima u Hrvatskoj) i dr. sc. Marina Grubić, autoritet u kliničkim slučajevima promjene spola Klinike za pedijatriju KBC Rebro.

Iste će teme i probleme ali kroz fokus umjetnosti pisane riječi i Godine čitanja, ali i likovnih djela, dramskog i filmskog stvaralaštva nastaviti Maja Njirjak s gostima među kojima je i Zoran Ferić ispred Festivala svjetske književnosti, dok će Jana Haluza uz dr. sc. Hanu Breko Kusturu muzikologinju medijevalisticu i dr. sc. Mirka Sardelića povjesničara medijevalisa, stručnjaka za povijest emocija, prošetati glazbenom umjetnošću i analizirati seksualnost koja se krije iza notnih zapisa.

Glazbene gošće emisije su Urša Ljuban na orguljama i Lucija Petrač na flauti. Kraj emisije zaokružuje plesni broj – a to je ovoga puta ”Samo” Petre Hrašćanec i braće Sinkauz.

Redateljica emisije je Mirena Stijačić, voditelji i urednici emisije: Krešimir Mišak, Maja Njirjak i Jana Haluza.

Foto: Press – Carmina Burana i Zbor HRT-a na Sunčanoj strani Prisavlja