U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović u finalu studentskog Oscara
By redakcija On 15 kol., 2017 At 06:02 PM | Categorized As Naslovnica, Televizija, Vijesti, Zanimljivosti | With 0 Comments

Nominacija…

U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović konkurira za jednu od medalja (zlatna, srebrna i brončana) koje pobjedničkim filmovima dodjeljuje Akademija

U plavetniloI ove godine hrvatski naslov nominiran je za studentsku nagradu Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti. Riječ je o kratkometražnom igranom filmu Antonete Alamat Kusijanović U plavetnilo koji je kao jedan od sedam naslova nominiran u kategoriji naboljeg igranog filma. S obzirom na to da je scenarij za U plavetnilo nastao tijekom Antonetinog studija na prestižnom američkom sveučilištu Columbia, film je nominiran u kategoriji najboljeg igranog filma sveučilišta iz SAD-a.
– Ideja za film nastala je na drugoj godini scenarija na Columbiji, a potom smo ga razrađivali na trećoj i četvrtoj godini režije. Na svim američkim sveučilištima svoje diplomske filmove studenti sami produciraju i financiranju, tako da je HAVC temeljni element njegovog uspjeha. Počašćena sam biti dijelom ove selekcije, među jako puno mojih kolega s Columbije, a i iz Hrvatske. Ponosna sam i što Columbija, koja je moja Alma Mater, svake godine ima jednog kandidata, a zadnje tri godine i dva pobjednika. A najviše sam sretna zbog mladih glumaca koji su srž ovog filma – izjavila je povodom nominacije redateljica Antoneta Alamat Kusijanović.
U plavetnilo konkurira za jednu od medalja (Zlatna, Srebrna i Brončana) koje pobjedničkim filmovima dodjeljuje Akademija. Osvajanjem medalje filmovi automatski ulaze u kvalifikacijski krug za nominacije za ‘Oscar’.
Priča je to o trinaestogodišnjoj Juliji i njezinoj majci koje bježeći od obiteljskog nasilja dolaze na idilični otok gdje je Julija provela djetinjstvo. Film je nastao u produkciji filmske udruge Motion iz Hrvatske i slovenskog Blade Productiona. Scenarij potpisuje Christina Lazaridi, a glavne uloge tumače Gracija Filipović, Vanesa Vidaković Natrlin, Dominik Duždević, Andro Režić, Nataša Dangubić i Marija Kohn. Direktor fotografije je Marko Brdar, producenti su Barbara Vekarić i Vlaho Krile (Motion) te Zoran Dževerdanović (Blade Production). Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Slovenskog filmskog centra, a kao projekt je razvijan na Short Film Stationu u sklopu programa Berlinale Talents 2016.
U plavetnilo je svjetsku premijeru imao u programu Generation 14plus ovogodišnjeg Berlinalea gdje je nagrađen posebnim priznanjem, a na Međunarodnom festivalu kratkoga filma u Oberhausenu osvojio je nagradu mladog žirija. Svoju regionalnu premijeru film će imati na 23. Sarajevo film festivalu.
Antoneta Alamat Kusijanović rođena je 1985. godine u Dubrovniku. U svojim filmovima tematizira tamnu stranu strasti, obiteljska ograničenja i opasnost koju donose tajne. Zajedno sa scenaristicom Christinom Lazaridi trenutno radi na svom prvom dugometražnom filmu Murina u čijem je središtu hrvatska obitelj koja lutajući otokom otkriva skriveno nasilje koje postoji među roditeljima, ljubavnicima i njihovom djecom. Antoneta Alamat Kusijanović magistrirala je filmsku umjetnost na sveučilištu Columbia u New Yorku.
Podsjetimo, kratkometražni igrani film Judite Gamulin Cvijeće nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti jedan je od sedam filmova koji je za nagradu bio nominiran u kategoriji najboljeg stranog igranog filma prošle godine.
Studentska nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti ustanovljena je 1972. godine kako bi podržala i ohrabrila izvrsnost u stvaranju filmova na akademskoj razini, kako u Americi tako i diljem svijeta. Neki od redatelja koji su je osvojili uključuju svjetski poznata imena poput Johna Lassetera, Petea Doctera, Roberta Zemeckisa, Treya Parkera i Spikea Leea. 44. izadnje nagrade studentski ‘Oscar’ održat će se 12. listopada u kazalištu Samuel Goldwyn na Beverly Hillsu.

Foto: Press

comment closed