fbpx

Sudionici biciklijade Ride4Women stigli iz Atene u Zagreb

Zagreb…

Ride4Women– Od 2014. godine sudjelujem u akcijama vezanim za podizanje svijesti o raku vrata maternice. Tada smo vozili od Austrije do Španjolske. U početku su organizacije bile manje, i bilo je puno manje liječnika sudionika u bicikliranju, no tek danas u Zagrebu primjećujem kako smo tijekom zadnjih pet godina zaista utjecali na puno veći odaziv, a u svakom gradu uključuju se i gradske vlasti koje dodatno utječu na razinu važnosti akcije. Naš cilj je motivirati žene na redovite odlaske na ginekološke preglede, te razviti svijest o važnosti cijepljenja djece protiv HPV-a – izjavio je biciklist dr. Rene Laky, ginekolog i onkolog iz Austrije.
Vruća ljetna nedjelja na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića u znaku je zajedništva, humanosti i jedinstvene sportske avanture. Sudionici najveće europske edukativne biciklijade Ride4Women stigli su iz Atene u Zagreb kako bi naše sugrađane educirali o tome kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i liječiti rak vrata maternice. Tijekom sedme europske stanice na zagrebačkom glavnom trgu, brojni zainteresirani prolaznici tako su iz prve ruke mogli saznati stručne savjete najuglednijih zdravstvenih stručnjaka iz Austrije, Grčke, Engleske, Litve, Poljske, Njemačke i Češke.
Ride4WomenNa 1537 kilometara dugačkom putu koji uključuje devet europskih gradova, zagrebački glavni trg sedma je stanica ove jedinstvene biciklističke avanture. Javnozdravstvena akcija Ride4Women započela je u Ateni, a sudionici su prošli kroz Skopje, Tiranu, Podgoricu, Sarajevo, Banja Luku. Nakon druženja u Zagrebu, biciklisti su kroz Ilicu, Aleju Bologne te čvor Jarek krenuli put Maribora, a potom slijedi finalni cilj u Grazu.
– Od raka vrata maternice godišnje obolijeva oko tristo žena, od toga nažalost sto žena godišnje umre. To je jako velika smrtnost. Ako se uzima prosjek, Hrvatska se nalazi u sredini sustava vrijednosti statističkih podataka na razini Europske unije. No, mi smo država koja zahtjeva brigu za svakog pojedinca jer smo izrazito demografski načeti i borba za svaku osobu je imperativ kojega se trebamo držati. Najefikasniji i najjednostavniji način borbe protiv raka vrata maternice je prevencija. Ona najmanje košta, a uključuje edukaciju, razgovore i preventivne preglede koji mogu otkriti stadij bolesti u trenutku kada je ona apsolutno izlječiva – izjavio je zaključio je glavni organizator doc.dr.sc. Mario Puljiz, dr.med., voditelj odjela za ginekološku onkologiju Klinike za tumore KBC Sestre milosrdnice.
– Ovom edukativnom akcijom “Bicikliraj, rak vrata maternice preveniraj” nastojimo podsjetiti na prvom mjestu naše žene o važnosti cijepljenja protiva HPV-a i ginekoloških pregleda u prevenciji raka vrata maternice – naglasio je prof. dr. Damir Eljuga, ginekolog-onkolog i predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Foto: Press – Lukša Marotta