fbpx

Vrdoljak: Glumci će moći anonimno prijaviti seksualno uznemiravanje

Za Scena.hr…

Ana-Marija Vrdoljak otkrila temu prvog video conference call sastanka radne skupine FIA-e na temu seksualnog i drugog uznemiravanja

Ana-Marija VrdoljakFIA, Međunarodna federacija glumaca na skupu Izvršnog odbora u Zagrebu krajem listopada donijela je Deklaraciju o seksualnom uznemiravanju, diskriminaciji i odmazdi u  zabavnoj i medijskoj industriji.
– Moramo biti svjesni tog problema. FIA aktivno radi na tome da se probudi svijest da je to nedopustivo ponašanje. Također, željela bih naglasiti, da nije samo riječ o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju, već da radna skupina i aktivnosti FIA-e na ovom planu obuhvaćaju i ostala uznemiravanja na poslu, Ana-Marija Vrdoljakkao što su zlouporaba moći, bullying i mobing. Naime, izuzetno je važno da se svaka osoba u svojoj radnoj okolini osjeća ugodno i poštovano – ističe Ana-Marija Vrdoljak, članica Upravnog odbora i predstavnica HDDU-a u FIA-i  za portal Scena.hr. A u srijedu je bio održan i prvi video conference call sastanak FIA radne skupine na temu seksualnog i drugog uznemiravanja koja je oformljena u Zagrebu. Sastanak  putem video linka održan je u uredu Hrvatskog društva dramskih umjetnika, a sudjelovale su kolege iz Kanade, SAD-a, Velike Britanije, Danske, Švedske, Turske, Urugvaja i tajništvom FIA-e čije je sjedište u Bruxellesu.

“Ako smo svjedoci nedopustivog ponašanja, moramo reagirati”
FIA– Na našem prvom sastanku iznijele su se konstruktivne ideje i ciljevi na kojima će se raditi, a sljedeći sastanak imat ćemo krajem veljače. Jedan od prijedloga bio je da se na stranicama strukovnih glumačkih udruženja, koje su članice FIA-e, otvori jedan link, odnosno kontakt na kojem članovi te kolege iz glumačkog svijeta mogu anonimno iznijeti svoja neugodna iskustva, dok će na web stranici FIA-e biti otvoren link na kojem će se podijeliti dobre prakse članica iz svih zemalja u suzbijanju ovakvih slučaja. Svima, a pogotovo žrtvama je najteže otvoreno govoriti o seksualnom uznemiravanju, zlostavljanju i ostalim oblicima maltretiranja na poslu. Još jedan element je jako bitan, a to je da mi, ako smo svjedoci i vidimo da se događa takvo nedopustivo ponašanje, moramo reagirati – ispričala je Vrdoljak. Dodaje da se kroz članstvo u Međunarodnoj federaciji glumaca hrvatski glumci trebaju snažnije angažirati na poboljšanju uvjeta rada. Vrdoljak ističe kako je izuzetno važno da glumci imaju kolektivne ugovore  i sporazume koji štite njihova radna prava jer u Hrvatskoj trenutno postoji jedan kolektivni ugovor i to samo za one glumce koji su zaposleni u kazalištu. Jedan od ciljeva FIA-e je da se u kolektivne ugovore uvrsti i stavka o nedopustivom ponašanju poput seksualnog i drugog uznemiravanja.

Foto: Scena.hr, Ana-Marija Vrdoljak priv. album