fbpx

Izvedena praizvedba komedije Bokte! Teatra Puna kuća

Nova komedija za odrasle i mlade Bokte!

Praizvedba komedije Bokte! Teatra Puna kuća izvedena je u nedjelju 24. listopada 2021. godine u Centru za kulturu Histrionski dom u Zagrebu. Tekst i režiju potpisuje Vanja Jovanović, igraju Svetlana Patafta i Marko Cindrić, a glazbu je skladao Šimun Matišić.

Bokte

Odnos roditelja i djece u svim životnim fazama tema je mnogih istraživanja, analiza i rasprava. U procesu odrastanja često je teško procijeniti tko se susreće s većim izazovima – roditelji ili djeca – a brojne od njih upravo predstava „Bokte“ prikazuje na duhovit način.

Bokte

Teatar Puna kuća u suradnji s Udrugom roditelja „Korak po korak“, nakon uspješne suradnje u realizaciji predstave za mlade „Dvije crte plavo“ koja se izvodi u koprodukciji s Teatrom Exit, donosi novu predstavu koja će nasmijati, ali i navesti na razmišljanje i mlađe i one starije.

– Predstava ‘Bokte’ tematizira odnos roditelja i djece u razdoblju od rođenja do punoljetnosti te nas podsjeća na brojne situacije u kojima smo se svi mi barem jednom u životu našli. Puno bismo ih puta puno lakše riješili ili se s njima nosili da smo u tim trenucima mogli sagledati i drugu stranu priče, stoga je cilj ovom predstavom osvijestiti i roditelje i djecu o važnosti slušanja i uvažavanja tuđih mišljenja i stavova – izjavila je Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja „Korak po korak“.

Glavni su likovi predstave Bokte arheologinja Ana i njezin muž krovopokrivač Boris te njihova djeca blizanci Mala i Mali.

– Njihovu obiteljsku priču gledatelji doživljavaju kroz prizmu svakog od njih pa tako raščlanjivanjem obiteljskih odnosa kroz različite životne faze mogu vidjeti kako se roditelji nose s odrastanjem svoje djece i kako se ta djeca nose s pritiscima odrastanja i preuzimanja odgovornosti za svoje odluke.

Scenom po scenu dolazi se do zaključka kako korijeni sukoba u obiteljima najčešće leže u pretjeranoj potrebi za zaštitom koja tako često rezultira nerazumijevanjem i razdorom među članovima. Kroz komične, svima prepoznatljive, gotovo arhetipske dramske situacije unutar jednog doma publika će imati priliku vidjeti odrastanje iz vizure djece i iz vizure roditelja.

Sigurno će se prepoznati u većini situacija, a u najboljem slučaju, prepoznat će pogreške u vlastitim postupcima u okviru svoje obitelji.

Upravo zahvaljujući svojoj tematskoj širini predstava je namijenjena i odrasloj i mladoj publici jer smo svi barem jednom u životu bili dio obitelji – poručuje redatelj Vanja Jovanović.

Predstava je sufinancirana od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ureda za kulturu Grada Zagreba.

Foto: Press – Teatar Puna kuća