fbpx

Neprežaljeni na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

HRT…

Emotivan i potresan film Neprežaljeni snimljen je unutar Odsjeka za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo HRT-a

Neprežaljeni– Ni sad ne znam točno koje je to godine bilo, uglavnom znam da smo bili u školi, i došli su u školu po djecu. Došli su po njih, da moraju ići – Tako o danu kad su iz njegova mjesta u koncentracijski logor Jasenovac ustaše odvele sve Rome govori Mato Jemrić, danas osamdesetčetverogodišnjak, jer dan kad su njegovi prijatelji odvedeni, u lipnju 1942., zauvijek će mu ostati urezan u sjećanje.
Uz pomoć glazbenika i štitarskoga kroničara Šime Dominkovića u Neprežaljenima se, kroz intimna i bolna sjećanja svjedoka vremena, otkrivaju priče o prijateljstvima i rijetkim artefaktima prisustva Roma, o glazbenoj virtuoznosti, ali i zauvijek nestalome načinu života. Povjesničari koji se bave proučavanjem Drugoga svjetskog rata u filmu objašnjavaju okolnosti koje su dovele do stradanja Roma.
NeprežaljeniSamo iz okolice Županje i Vinkovaca odvedeno je više od tri tisuće ljudi. Od Štitara i Otoka do Vrbanje, Bošnjaka i Rajeva Sela Romi su bili sastavni i prepoznatljivi dio zajednice u kojoj su živjeli, školovali se i radili. Neki od romskih glazbenika i danas imaju status zvijezde o kojoj se govori s ponosom.
Dokumentarni film Neprežaljeni Hrvatska radiotelevizija prikazat će 2. kolovoza 2016. godine na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 23.13 sati. Redateljica je Ljiljana Mandić, scenarij potpisuje Marijana Kranjec, snimatelj je Tomislav Trumbetaš, a urednica Daniela Draštata.

foto: Press