fbpx

Dragan Nikolić: Od Dubrovnika do Goe

Dokumentarni film Od Dubrovnika do Goe

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u srijedu, 2. veljače 2022. godine na svom će Prvom programu (HRT-HTV1) u udarnom terminu od 21.05 sati premijerno prikazati dokumentarni film Od Dubrovnika do Goe autora Dragana Nikolića.

Od Dubrovnika do Goe

Film Od Dubrovnika do Goe govori o povezanosti Dubrovnika s indijskom saveznom državnom Goom, te otkriva kako je upravo ondje otkrivena crkva svetoga Vlaha, a u Dubrovniku pokrenuta akcija za pomoć u njezinoj obnovi.

Od Dubrovnika do Goe

Također, gledatelji Hrvatske televizije doznat će kako su stari Dubrovčani stigli do Indije i jesu li bili ondje i prije kolonizatora Portugalaca, te koliko je pisanih tragova o intenzivnim vezama dubrovačkih trgovaca i pomoraca s Indijom i što o svemu tome zna hrvatska znanost.

Katolici u Gandaulimu slave svoga sveca isti dan kad i Dubrovčani. U dokumentarcu ćemo saznati ima li razlike između dubrovačkog i goanskog svetoga Vlaha, kao i same procesije, te je li zvono goanske crkve doista napravljeno u Dubrovniku.

Otkrivamo i kada su Goanci saznali za svoju dubrovačku prošlost i za Hrvatsku te mogu li Stara Goa i Dubrovnik, dvije prestižne UNESCO-ve adrese, postati most kulturnog povezivanja Indije i Hrvatske.

Doznat ćemo i zašto su Staru Gou nekad zvali Rimom istoka te kako danas žive katolici u Goi, kao i što Dubrovčanima znači sveti Vlaho.

Pretpremijera dokumentarnog filma Od Dubrovnika do Goe održat će se u utorak, 1. veljače u 19 odnosno u 20.00 sati u Dubrovniku, u kinu Visia, kao dio službenog programa obilježavanja ovogodišnje Feste sv. Vlaha.

Foto: Press HRT – Od Dubrovnika do Goe