fbpx

Dragan Nikolić: Zavirili smo kamerama u najskrivenije kutke Dharavija

Dokumentarni film Indijski slon potpisuje Dragan Nikolić

– U prvome smo se dijelu dokumentarnoga filma bavili gospodarskim, demografskim i urbanim izazovima današnje Indije, drugi je usmjeren na društvena pitanja, uključujući i velik broj napuštene djece, a zatim je kamera kolege Andija Mošnje zavirila i u najskrivenije kutke najvećega azijskog slama Dharavija – najavljuje autor dokumentarnoga filma Indijski slon Dragan Nikolić.

Dragan Nikolić

U dokumentarnome filmu Indijski slon koji se premijerno prikazuje na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u srijedu 6. prosinca s početkom u 20.05 gledatelji će saznati koji su milenijski izazovi pred Indijom, državom brzorastućega gospodarstva i golemoga demografskog potencijala.

U državi u kojoj živi trećina svjetske sirotinje borba protiv siromaštva nameće se kao najveći izazov, ali ništa manji izazov nije ni činjenica da godišnje na tržište rada dolazi 13 milijuna visokoobrazovanih mladih ljudi. Među njima i oko 400 000 inženjera, dvostruko više nego u Sjedinjenim Američkim Državama.

Indijski slon, Dragan Nikolić

Snimatelj je Andi Mošnja, tonski snimatelj Stjepan Beti, montažer Igor Šumiga, a autor Dragan Nikolić.

U najvećim su gradovima promjene najočitije. Ubrzana urbanizacija i sveprisutna globalizacija uvelike mijenjaju izgled i bioritam New Delhija i Mumbaija, u kojima je sniman dokumentarni film Indijski slon. Na njihovim je ulicama najprimjetnija nadiruća srednja klasa.

Mladi odlaze u velike gradove jer u njima vide prigodu za bolji život, ali i okružje modernijega svjetonazora.

– Indija je druga država po broju stanovnika i najveća demokratski ustrojena država na svijetu, za mnoge najveći rasadnik ljudskoga kapitala u budućnosti. Za razliku od Kine, koja je već dosegnula svoje gospodarske i demografske vrhunce, Indija je još u naletu. Mnogo se toga ondje promijenilo nabolje od mojega prvog turističkog posjeta Indiji prije petnaest godina.

Indijski slon, Dragan Nikolić

U dosad jedinstvenome pothvatu na svijetu, koji je Indiju pretvorio u svjetskoga predvodnika u biometrijskoj tehnologiji, gotovo su svi odrasli Indijci dobili, primjerice, jedinstveni identifikacijski broj.

Da, postoji golem problem siromaštva, osobito na selu, ali riječ je o državi koja je ušla u svemirski klub nakon što je u svemir poslala rekordan broj satelita u jednoj misiji.

Nekoliko kilometara od najpotresnijih slamova podignuti su, pak, najmoderniji tehnološki parkovi u kojima je moguće jesti s poda. Ne čudi što je Indija trenutačno treća po broju razvojnih tvrtka na svijetu, a 19 000 od njih ima tehnološki predznak – tvrdi autor Dragan Nikolić.

Gledatelji Hrvatske televizije uvjerit će se kako stanovnici Dharavija zarađuju na oporabi smeća Mumbaija, četvrtoga grada po broju stanovnika na svijetu, s 22 milijuna stanovnika. Jednako tako zarađuju i na preradi kože u više od tisuću pogona, iz kojih se gotovi proizvodi šalju i na police europskih trgovina.

– Riječ je o ekonomiji slama, a taj je naziv ušao i u ekonomske udžbenike. U Dharaviju, u kojemu se snimao i dio scena filma Milijunaš s ulice, itekako se oslikava najveći društveni jaz na svijetu jer jedan posto Indijaca ima više od četvrtine bogatstva na Potkontinentu – napominje autor Dragan Nikolić.

Ime dokumentarnoga filma Indijski slon povezano je s predodžbom Indije u utrci s Kinom, indijskoga slona i kineskoga zmaja. Za razliku od okretnoga, brzoga i moćnoga zmaja, koji simbolizira brzorastuće kinesko gospodarstvo, slon je često trom i neokretan, ali nije nemoguće da uskoro sustigne krilatoga konkurenta.

– Najnovija demografska predviđanja pokazuju kako će već 2022. godine Indija brojem stanovnika prestići Kinu. Istodobno se pokušavaju donijeti dugoročne gospodarske reforme. U vrijeme našega boravka u Indiji vlada premijera Modija, primjerice, povukla je iz optjecaja dvije novčanice koje čine gotovo 90 posto svih novčanica u državi, njih 23 milijuna!

Cilj je bio izvući novac iz čarapa i madraca u borbi sa sivom ekonomijom i korupcijom, proširiti tanku bazu poreznih obveznika, digitalizirati ekonomiju i danas siromašne države te spriječiti da prljav novac financira terorizam. Taj je treći pokušaj demonetizacije od proglašenja indijske neovisnosti gospodarski potez rijetko viđenih razmjera u suvremenoj povijesti jer je pogodio više od milijardu ljudi – pojašnjava HRT-ov autor i urednik Dragan Nikolić.

Svoje viđenje Indije u dokumentarnome filmu Indijski slon predstavit će i dvije Hrvatice. Prva je jedina Hrvatica koja je imala stalnu adresu u Mumbaiju do prije mjesec dana, a bavi se ljudskim potencijalima u jednoj velikoj međunarodnoj tvrtki.

Udana je za Indijca, pa je zanimljivo čuti njezin sud o predrasudama zapadnoga svijeta prema Indiji. Druga je jedna od najcjenjenijih plesačica tradicionalnoga indijskog plesa. Podrijetlom je Zagrepčanka, a danas predaje ples i jogu u New Delhiju.

Dokumentarni film Hrvatske radiotelevizije Indijski slon na rasporedu je na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u srijedu 6. prosinca s početkom u 20.05, a bit će dostupan i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press