fbpx

Jelena Jovanova: Taj film sam snimila za moju majku!

U zemlji krvi i meda…

Jelena JovanovaMakedonska glumica Jelena Jovanova u mladosti je željela biti slikarica. No poziv prijatelja da igra u njegovoj predstavi sa šesnaest godina odveo ju je prema glumi. U kazališne daske se zaljubila na prvi pogled, a emocije oslikava kroz svoje uloge. Hrvatskoj javnosti postala je poznata ulogom Marine u seriji ‘Tajne’. Kaže kako su ona i Marina imale zanimljivu vezu. Marina je, govori, neumorni borac kao i ona, a u toj borbenosti su se jako dobro pratile. U ekskluzivnom razgovoru za portal Scena.hr Jelena je otkrila kako je ulogu u filmu ‘U zemlji krvi i meda‘ prihvatila zbog svoje majke. Za Angelinu Jolie ima samo riječi hvale. Postale su prijateljice i zbog toga se osjeća blagoslovljeno. Romantična Jelena nam je ispričala i zašto je zavoljela glumca Stjepana Perića.

Scena: Kad ste napravili prve korake na kazališnim daskama?
Ne želim zvučati neozbiljno, ali sve se to dogodilo slučajno. Kad bi stari Židovi ovo čitali, rekli bi da je to ‘slučajno’ s razlogom – jer slučajnost ne postoji. Htjela sam biti slikarica i nikad nisam odrastala s idejom da ću biti glumica. Ali ispalo je da umjesto na slikarskom platnu, emocije oslikavam na sceni. Moj najbolji prijatelj iz djetinjstva je silno htio postati redatelj i kad me zvao da budem dio njegove prve amaterske predstave, nisam ni slutila da će me ‘uvaliti’ u jedan novi svijet u kojem ću vidjeti više boja i biti vjernija sebi nego u  svijetu slikanja. Tada mi je bilo 16 godina. To je bilo odlično za izgovore da nisam kod kuće i odrađivanje školske zadaće što kasnije. Hvala mami i tati što su sve to trpjeli.

Scena: Od koga ste naslijedili talent za glumu?
Jelena JovanovaNitko mi se u obitelji ne bavi glumom. Ali sam naslijedila nešto puno važnije, a to je posvećenost radu i disciplina. Jer ako se osloniš samo na talent, sigurno nećeš imati dugi vijek postojanja.

Scena: Što vas je privuklo glumi?
Tada mi je sve to bilo odličan izazov, super igrica koja  ima milijun nivoa i jako me ispunjavala jer nikada nisam znala gdje će me odvesti. Sada kad pogledam iza sebe, mogu biti sretna što sam pružila ruku tom izazovu jer ću ga braniti do zadnjeg daha. Ako svatko od nas ima svoju misiju, onda je meni gluma sigurno jedna od njih. Talent koji mi je Bog dao, nije dao samo za mene i nikad nisam mislila da je samo moj. Ako njega iskoristim da nekome nekad zagrijem srce, postavim bitna pitanja, ponekad i tako odgovorim, ako ga natjeram da razmišlja kako postati bolja osoba za sebe i druge, ako mu pomognem da zadrži svoj kontinuitet vrijednosti, onda svoj život i svoj talent stavljam na uslugu, službu i pomoć drugima. Ako nismo zato ovdje, onda živim u zabludi.

Scena: Tko vam je u obitelji najveća podrška u karijeri?
Svi do jednog. Vjerna publika, ali i oštra kritika. Vrlo rijetko upoznajem nečiju majku koja bi otvoreno rekla: “Ovo je nešto najdosadnije i najbeskorisnije što sam vidjela, a ti si se jedva izvukla“. To mi je mama jednom rekla i bila je u pravu. Da ne degradiram sebe, rekla je puno više puta pozitivne kritike.

Scena: 2002. godine proglašeni ste najboljom mladom glumicom, kakav je to osjećaj?
Svaka nagrada je dobro došla i potvrda je da si na dobrom putu. Ali svaka od njih je isto tako i veliki kredit. Pokloniš se, zahvališ, ideš na svoje mjesto, pogledaš je i znaš da u tom istom trenutku kamata počinje rasti i moraš to sve vratiti i opravdati.

Scena: Glumili ste u filmu ‘U zemlji krvi i meda’…
Kad sam dobila ulogu i scenarij pitala sam se: “Zašto bih htjela ovo napraviti’? Kad znam zašto, onda lakše dođem i do toga – kako. Odgovarajući na ta dva pitanja dok sam radila na tom filmu, došla sam do svoje slobode i oslobodila druge od strahova. To su bili strahovi moje majke. Nakon svega, mogla je odahnuti za sve ono što je izgubila u tom ratu. Taj film sam snimila za nju i neopisivo mi je bitan taj osjećaj, a odluka da budem dio te priče pokazala se pravom.

Jelena JovanovaScena: Kakav je dojam na vas ostavila Angelina Jolie?
Snimali smo mjesec dana u Budimpešti, gostovali u Los Angelesu, družili se na nekoliko premijera u  New Yorku, Los Angelesu, Berlinu, Sarajevu… Ono što je meni famozno i drago je to što ta žena pored svega uvijek pronađe vremena javiti ti se, pozdraviti i pozvati te na neku stranu svijeta da se malo vidite i popričate. Ona je veliki čovjek, prijatelj za poželjeti, odličan redateljski partner i osoba od koje možeš puno toga naučiti. Osjećam se blagoslovljeno što imam takvog prijatelja.

Scena: Glumili ste u seriji ‘Tajne’ zanimljivu ženu, krhku, ali snažnu. Koliko se uloga razlikuje od vas?
Ja i Marina smo imali zanimljivu vezu. Ona je neumorni borac. I u toj borbenosti smo se jako dobro pratile. Ali teže je bilo kad je došlo vrijeme da ukrotim njenu tvrdoglavost. Ja sam osoba koja brani svoje stavove, ali  prihvaćam da neki od njih nisu konačni i mogu se promijeniti na bolje, dok Marina ‘upre ko magare’ i ne popušta. Sve u svemu bilo je zabavno.

Scena: Koliko se razlikuje rad u kazalištu od rada na seriji?
Nema većeg glumačkog treninga od rada na seriji, i to rada na seriji koja iziskuje takav brutalan tempo snimanja. Stavlja te u disciplinu i red kao ništa drugo. Iz jednog jedinog razloga: nemaš vremena. Serije imaju sve osim vremena. Dok si na filmu i u kazalištu možeš dati malo oduška i s manje stresa doći do rezultata.

Jelena JovanovaScena: Kako ulazite u svoje uloge, gdje tražite inspiraciju…
Kako kad i kako za koju ulogu. Kao što ni jedan dan nije isti i svaki počinje drugačije, tako i svaki novi početak rada donosi nešto novo. Svaka uloga je univerzum i zasebna studija. Iziskuje različite alate, različiti pristup, a zajednička im je duša koja to radi.

Scena: Na snimanju serije ‘Tajne’ zbližili ste se s glumcem Stjepanom Perićem, a onda se dogodila ljubav… Je li to bila ljubav na prvi pogled?
I ovdje ide pjesma ‘Dogodila se ljubav‘ – TBF & Lea Dekleva. Stjepan je moje najveće životno gorivo, duša koja mojoj duši trenutno daje najveći smisao. A što drugo biti, osim sretan kad je ovako.

Scena: Dugo vas nije bilo u javnosti, pa nam ispričajte koje kazališne uloge trenutno pripremate?
Osim predstava u kojima igram u repertoaru mog matičnog ‘Makedonskog narodnog kazališta’, počinjem pripreme za ‘Chicago’ čijoj realizaciji se jako veselim.

Scena: Omiljeni citat koji vas opisuje?
“Svatko treba znati nositi svoj križ i vjerovati. Ja vjerujem i nije mi tako teško’- Nina Zarečna iz Galeba.

Foto: Ana Shumanska, Mateja Smolčić, Darko Moraitov