fbpx

Miro Gavran: Sretan što će se 9. Gavranfest održati u Njemačkoj

Augsburg…

Deveti Gavranfest u Njemačkoj

Miro Gavran– Jako sam sretan što će se 9. Gavranfest održati u Njemačkoj, u lijepom gradu Augsburgu koji sam posjetio jednom, prije trinaest godina, kada mi je Sensemble Theater izveo premijeru moje ozbiljne drame ‘Kako ubiti predsjednika’. Protekle dvije godine taj teatar s puno uspjeha kod kritike i publike izvodi moju komediju ‘Lutka’, pa mi je drago da su se odlučili organizirati ovaj festival – rekao je Miro Gavran.
Pet kazališnih predstava hrvatskoga književnika i dramatičara Mire Gavrana u tri dana će biti izvedeno na 9. GavranFestu u Augsburgu, a prva je na rasporedu izvedba komedije ‘Lutka’ Sensemble Theatra iz Augsburga, Njemačke, koja će se održati 01. veljače. Slijede izvedbe Theatra und so fort iz Minhena, Teatra Gavran iz Zagreba i Theater Center Forum iz Beča.
Međunarodni kazališni festival 9.GavranFest na kome se izvode isključivo kazališni tekstovi hrvatskog književnika Mire Gavrana održat će se 1., 2. i 3. veljače 2019. godine u Sensemble Theatreu u Augsburgu u Njemačkoj. Selektori i producenti festivala Anne Schuester i Sebastian Seidel pozvali su pet predstava iz Austrije, Hrvatske i Njemačke, te organizirali dva okrugla stola na kojima će o Gavranovom radu govoriti redatelji, glumci, teatrolozi i prevoditelji.
Gavranfest su 2003. godine pokrenuli Slovaci u gradu Trnavi u Kazalištu ‘Jana Palarika’ gdje je imao četiri izdanja, potom se 2013. održao u Krakovu u Poljskoj u Teatru Ludowy, a od 2016. godine se održava u Pragu u Češkoj.
– GavranFest je pridonio popularizaciji moga kazališnog rada u Slovačkoj, Poljskoj i Češkoj, gdje se do sada odvijao , pa mi je drago da je došla na red i Njemačka, zemlja u kojoj se teatru pridaje velika pozornost – dodao je Miro Gavran.
Dan nakon svečanog otvaranja i izvedbe komedije „Lutka“, u subotu, 2. veljače na rasporedu je monodrama “Poncije Pilat” u izvedbi Theater und so fort iz Minhena koja je nastala prema istoimenom romanu Mire Gavran i komedija “Sladoled”, u izvedbi Teatra Gavran iz Zagreba.
Zadnji dan 9. Gavranfesta, 03. veljače na rasporedu su Gavranove komedije “Pivo”, u izvedbi Sensemble Theatera iz Augsburga i “Zabranjeno smijanje” u izvedbi Theater Center Foruma iz Beča.
Miro Gavran je do sada imao sedam premijera u njemačkim kazalištima, te su mu objavljene dvije knjige drama na njemačkom jeziku u izdanju University of Bamberg Press U Bambergu , a svojedobno su čak tri njegove drame bile uvrštene u hrestomatiju najboljih svjetskih drama u izdanju izdavačke kuće Anton Hiersemann iz Stuttgarta, a riječ je o dramama “Kreontova Antigona”, “Ljubavi Georgea Washingtona” i “Noć bogova”. Na njemačkom jeziku su objavljeni i Gavranovi romani „Zaboravljeni sin“, „Judita“, „Poncije Pilat“ i „Krstitelj“.

Foto: Press