‘Modrobradi’ koreografa Staše Zurovca u HNK Zagreb!
Piše: redakcija On 6 stu., 2015 At 02:58 PM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Zagreb…

Praizvedba baleta Modrobradi Staše Zurovca na glazbu Marjana Nećaka uskoro u HNK

ModrobradiHrvatsko narodno kazalište u Zagrebu priprema balet ‘Modrobradi‘ koreografa Staše Zurovca i skladatelja Marjana Nećaka, kojega će se praizvedba održati u petak, 13. studenoga 2015. godine u 19,30 sati. To djelo počiva na legendi o Modrobradome, a inspiraciju pronalazi u pripovijetki Modrobradi i njegovih sedam žena francuskoga nobelovca Anatolea Francea, originalnoj priči Charlesa Perraulta Modrobradi te libretu Béle Balásza za operu Béle Bartóka Dvorac Modrobradog. Osim koreografije, Staša Zurovac potpisuje režiju, libreto i dramaturgiju. U kreaciji Zurovca i nadahnuću spomenutih djela, Modrobradi postaje pozitivnim i nesretnim likom koji nije pronašao mogućnost ostvarenja istinske ljubavi. Kao polazište razmišljanja o baletu, autor estetsku strukturu vidi u sedam svadbi i sedam sprovoda, između kojih se nižu događaji. Predstavu će izvesti solisti i ansambl Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a sudjeluje i dramski glumac Nikša Kušelj.
Staša Zurovac, hrvatski baletni umjetnik srednje generacije, sa sebi svojstvenim senzibilitetom reinterpretirat će priču koju mnogi pamte po okrutnosti glavnoga lika, iako je zapravo riječ o nesretniku i osamljeniku željnom prave ljubavi. Naime, u svojoj pripovijetki Anatole France donosi originalnu Perraultovu priču u svojevrsnoj inverziji, propitujući njezinu objektivnost te dokazujući kako Modrobradi zapravo nije serijski ubojica, nego upravo obratno, pozitivan i nesretan lik. U tome propitivanju France se navodno oslanjao na vlastito istraživanje i pronađene povijesne činjenice. Čitava pripovijest odiše parodijsko-ironijskim tonom, odnosno, iznimnom duhovitošću, a upravo to je privuklo Zurovca u pokušaju ostvarivanja posve nove interpretacije te poznate teme. Originalna glazba suvremenoga makedonskog skladatelja Marjana Nećaka dodatno je nadahnuće za baletno djelo koje će prikazati priču o mladoj ženi očaranoj tajanstvenim strancem koji živi u svojemu zatvorenom, čudesnom i strašnom svijetu, okružen krvavim tajnama. Tematika izvornika temelji se na svojevrsnome ponavljanju, u ovome slučaju stravičnih zločina kao metafori nužnosti kako bi se nadomjestila nemogućnost glavnoga lika u ostvarivanju bliskosti i ljubavi. Govori se o preuzimanju tuđe i vlastite sudbine u svoje ruke i o tome da žrtve mogu biti ključ identifikacije devijantnoga ponašanja.
Zanimljiva Franceova inverzija prevodi se i kao ugroženost današnjega čovjeka, koji zbog pomanjkanja emocija i iskrenosti, kao i zbog površnosti, koristoljublja i lažnoga ideala blagostanja, neumorno pokušava ostvarenjem istinske ljubavi nadvladati vlastitu agoniju.
Scenograf je Miodrag Tabački, kostimograf Bjanka Adžić Ursulov, a oblikovatelj svjetla Deni Šesnić. U ženskim ulogama nastupaju: Daria Brdovnik Bukvić, Natalia Horsnell, Mutsumi Matsuhisa, Asuka Maruo, Miruna Miciu, Catarina Meneses, Dunja Novković, Pavla Pećušak, Cristiana Rotolo, Rebecca Smith, Rieka Suzuki, Valentina Štrok, Atina Tanović i Iva Vitić Gameiro, a u muškima Guilherme Gameiro Alves, George Baldovin, Gianmarco Beoni, Eugen Dobrescu, Adam Harris, Duilio Ingraffia, Kristian Manev, Ovidiu Muscalu, Azamat Nabiullin, Kornel Palinko, Dan Rus, Andrea Schifano, George Stanciu i Takuya Sumitomo.
Staša Zurovac, plesač i koreograf, rođen je 1973. godine u Zagrebu gdje je završio Srednju školu za klasični balet, a zatim i Baletnu akademiju Vaganova u Sankt Peterburgu. Nakon plesačke karijere u zagrebačkome Baletu, bio je ravnatelj Baleta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. U svojim autorskim projektima njeguje moderan osoben stil. Dobitnik je brojnih nagrada.

Foto: Press

comment closed