Ne propustite: Srpanj s Ansamblom Lado

Zagreb…

Ileana Jurin Bakotić– Imat ćemo ljeto bogato različitim događanjima – od otvorenja izložbe, preko vokalno-instrumentalnih i instrumentalnih pa sve do plesnih koncerta i pozivamo sve građane da nam se pridruže u jednom od gradova koja ćemo posjetiti – rekla je Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica Ansambla Lado.
Nakon velikog koncerta održanog na Dan državnosti na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu, te koncerata na Malom Lošinju i Đurđevcu, Ansambl Lado je 4. srpnja otputovao u Bosnu i Hercegovinu gdje će predstaviti program Neka sjaji sunce svima u Posušju i Vionici.
LadoPo povratku u Zagreb, svoj samostalni koncert održat će 9. srpnja Orkestar Ansambla Lado na Sceni Amadeo. Ladov Orkestar, koji sudjeluje na svim plesnim i vokalno-instrumentalnim koncertima Ansambla, u proteklih deset godina održao je niz samostalnih cjelovečernjih koncerata s različitim programima i objavio tri nosača zvuka. Sastavljen je od četrnaestero glazbenika multiinstrumentalista, koji sviraju osamdesetak tradicijskih glazbala, koja Ladopostoje i još se uvijek koriste u Hrvatskoj i u krajevima u kojima žive Hrvati.
Prije odlaska na tradicionalnu jadransku turneju, Lado će u Zagrebu održati i vokalno-instrumentalni koncert pod nazivom ‘Mi nosimo zelen venčec’ na Ljetnoj pozornici na Bundeku. Program vokalno-instrumentalnog koncerta osmislio je Ladov glazbeni voditelj – dirigent Bojan Pogrmilović kako bi se publici pružio što bolji uvid u bogatstvo i raznolikost hrvatskih tradicijskih instrumenata i raznolikost vokalnih izraza u pojedinim folklornim zonama i njihovim užim područjima. Zagorje, Bilogora, Slavonija, Dalmacija, Baranja i Lika samo su neki od krajeva kojima će Lado glazbeno putovati.
Ovogodišnja jadranska turneja započinje 14. srpnja otvaranjem izložbe fotografija LADO / RELJEFI / TRAGOVI u Lazaretima u Dubrovniku dok će dan kasnije nastupiti na tvrđavi Revelin na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama. Dvosatni plesni koncert „Neka sjaji sunce svima“ koji će tom prilikom izvesti u cijelosti je posvećen plesovima i pjesmama Hrvata koji žive izvan domovine. Sastavljen je od 16 plesnih i glazbenih brojeva i folklornih običaja Hrvata koji stoljećima žive u iseljeništvu.
Ovog ljeta Ansambl LADO očekuju i dva vokalno-instrumentalna koncerta koje će održati na solinskoj Gradini 17. srpnja i u Biogradu na Moru 19. srpnja.

Raspored događanja:
• 4.7. plesni koncert – Posušje (BiH), Gradska sportska dvorana, 20.30
• 6.7. kraći plesni koncert – Vionica (BiH), Otvorena pozornica Međunarodnih večeri folklora, 20.30
• 9.7. koncert Orkestra Ansambla LADO – Zagreb, Scena Amadeo, 21
• 12.7. vokalno-instrumentalni koncert – Zagreb, Bundek, 21
• 14.7. otvorenje izložbe LADO / RELJEFI /TRAGOVI – Dubrovnik, Lazareti (5. lađa), 20
• 15.7. plesni koncert – Dubrovnik, tvrđava Revelin, 21.30
• 17.7. vokalno-instrumentalni koncert – Solin, Gradina, 21
• 19.7. vokalno-instrumentalni koncert – Biograd na Moru, bazen Ilirija, 21.30

Foto: Press