fbpx

Nezaboravan koncert u Zajcu: Praizvedba oduševila publiku

Rijeka…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

koncertStihovi Ivana Gorana Kovačića bili su snažna inspiracija mladom hrvatskom skladatelju Dubravku Palanoviću za Simfoniju ‘Jasan dan’ kojom je sinoć oduševio publiku riječkog Kazališta. Snažnim pljeskom odobravanja i povicima bravo! pozivala je publika na poklon više puta skladatelja, dirigenta, solisticu Ivanu Srbljan, orkestar i zbor riječke Opere, te Akademski mješoviti zbor Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Svoj je život Simfonija pisana za Operu HNK Ivana pl. Zajca započela i više no uspješno.
Prije toga, u prvom dijelu koncerta ‘Grieg, Beethoven, Palanović’, orkestar Opere pod vodstvom dirigenta Villea Matvejeffa izveo je remek-djela klasične literature – Prvu ‘Peer Gynt’ suitu s najpopularnijim dijelovima iz scenske glazbe Edvarda Griega ‘Peer Gynt’ skladane za istoimeno slavno klasično djelo svjetske dramske književnosti Henrika Ibsena, a zatim i Prvu simfoniju Ludwiga van Beethovena kojom je zaključen dvogodišnji mini-ciklus izvedbi Beethovenovih neparnih simfonija.
I ovoga puta donosimo dojmove nekoliko posjetitelja:
koncert– Od Griega i Beethovena, a i od ovog fenomenalnog orkestra i dirigenta, znali smo što očekujemo, ali praizvedba nas je zaista jako pozitivno iznenadila, čestitke skladatelju; Ne poznajem rad mladog skladatelja, ali ovim emotivnim, moćnim djelom me jako zainteresirao, sviđa mi se Simfonija koju je napisao za Rijeku; Prekrasna počast našeg skladatelja našem pjesniku; Ville Matvejeff i orkestar izvanredni, njihov trud i kvaliteta uvijek me oduševe; Izvrstan koncert, tri velika djela, sjajni ansambl Opere; Dva sata koncerta prošli su nam kao u hipu, zbilja smo uživali.
Sljedeći koncert na pozornici HNK Ivana pl. Zajca već je u srijedu, 28. ožujka u 19.30 sati. Prije Uskrsa ne propustite Rossinijevu Stabat Mater i veliko gostovanje iz Slovenije: 116 članova orkestra i zbora Slovenske filharmonije s dugom i bogatom tradicijom koncertiranja, zbor Glazbene škole Vinko Vodopivec iz Ajdovščine, dirigent Borut Smrekar, solisti Kristina Kolar, Jadranka Juras, Kirlianit Cortés Gálvez i Dario Bercich!

Foto: Press – Zajc