fbpx

Časna sestra Teresa Forcades u Filozofskom teatru

Gostovanje…

Nijedna Crkva, obred ili ideologija ne mogu zamijeniti unutarnju gestu slobodne ljubavi koja nas spašava i može spasiti svijet, kaže Teresa Forcades

Teresa ForcadesU novome izdanju Filozofskoga teatra, u nedjelju 9. travnja 2017. godine s početkom u 20.00 sati, gostuje časna sesta Teresa Forcades, koju nazivaju ikonom europske ljevice i najradikalnijom časnom sestrom Europe.
Najavljujući njezino gostovanje, voditelj Filozofskog teatra Srećko Horvat izjavljuje kako se poslije prošlogodišnjeg gostovanja bivšega ministra financija Yanisa Varoufakisa u Filozofskome teatru, dolazak sestre Terese može smatrati ovogodišnjim događajem godine.
Premda je neki smatraju kontroverznom, časna sestra Teresa, koja inače živi povučeno sa svojim sestrama u slavnome samostanu i hodočasničkom odredištu Montserrat, u svojoj knjizi Vjera i sloboda jednostavno kaže:
– Nijedna Crkva, obred ili ideologija ne mogu zamijeniti unutarnju gestu slobodne ljubavi koja nas spašava i može spasiti svijet.
Teolog i urednik Zoran Grozdanov, koji je u Ex librisu objavio hrvatski prijevod knjige, dodaje: Teologija kakvu zastupa Teresa Forcades slijedi najbolju tradiciju teologije oslobođenja, koja u prvi plan stavlja pitanja društvene pravednosti. Za nju postoje samo dva apsoluta, Bog i glad, a teologija koja ne dovodi u pitanje strukture moći, nije teologija.
Teresa ForcadesTeresa Forcades doktorirala je javno zdravstvo na Sveučilištu u Barceloni, a na Harvardu magistrirala Teologiju. Pripada redu katalonskih benediktinki, a u svojim predavanjima koja održava diljem Europe često kritizira kapitalizam i sva njegova obilježja te patrijarhalnost Katoličke crkve, boreći se za prava žena u crkvenoj i javnoj sferi. Objavljuje knjige o teološkim temama, farmaceutskoj industriji i feminizmu te je ustrajna zagovornica katalonske neovisnosti i aktivistica španjolskog pokreta Indignadosa / Ogorčeni, nastalog na temelju masovnih prosvjeda protiv politike štednje 2011. godine. Njezino suprotstavljanje najvećim autoritetima današnjice svrstava je među najradikalnije i najutjecajnije intelektualke europske i svjetske ljevice.
Prije početka programa, u nedjelju od 19,30 – 20,00 sati u foyeru zagrebačkoga HNK, sestra Teresa će u suradnji s izdavačem Ex librisom potpisivati svoju knjigu Vjera i sloboda.

Foto: Press