Yanis Varoufakis: Promjena Europe može početi i u Zagrebu!
Piše: redakcija On 11 stu., 2016 At 04:06 PM | Categorized As Naslovnica, Vijesti | With 0 Comments

Zagreb…

Yanis Varoufakis– Da bi Europska unija uspjela bilo gdje, mora uspjeti svugdje. Kako u Hrvatskoj, tako u Njemačkoj, kako u Grčkoj, tako u Francuskoj. Međutim, danas, Europska unija propada svugdje jer su njezini dužnosnici odlučili tretirati dijelove Europe i narode kao kolateralnu štetu njihova nesposobnoga upravljanja europskom bankarskom krizom. Filozofija DiEM-a je da promjena Europe može početi bilo gdje, prije nego što se nastavi svugdje. U prosincu počinjemo u Zagrebu, u gradu u kojem sam već osjetio energiju promjene – rekao je Yanis Varoufakis najavljujući svoj dolazak u Zagreb.
Tek što je u medijima objavljena vijest kako početkom prosinca u sklopu Filozofskoga teatra u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu gostuje kontroverzni ekonomist i bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis, ulaznice su rasprodane za svih 700 mjesta kazališne dvorane. HNK je stoga odlučio u prodaju pustiti još dodatnih 300 mjesta.
Veliko zanimanje javnosti izazvalo je i najavljeno gostovanje vodećih sociologa današnjice Zygmunta Baumana i Aleksandre Kanie na sceni Filozofskoga teatra. Oni će u nedjelju, 27. studenoga s početkom u 20 sati, s domaćinom Srećkom Horvatom u Hrvatskome narodnom kazalištu raspravljati o krizi Europe, izbjegličkoj krizi te o neizostavnoj temi – pobjedi Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima.
Zygmunt Bauman jedan je od najvažnijih i najutjecajnijih sociologa današnjice, podrijetlom iz Poljske, te autor gotovo šezdeset knjiga od kojih se nemali broj ubraja u klasike sociološke i teorijske literature. Područja njegova interesa su globalizacija, modernizam, postmodernizam, konzumerizam i etika. Aleksandra Kania ruska je sociologinja i autorica dvanaest knjiga u kojima istražuje teme demokracije, nacionalizma, nacionalnog identiteta i etničkih stereotipova.
Otkako je započela nova sezona Filozofskoga teatra, za sve događaje vlada golemo zanimanje, a gostovanje Yanisa Varoufakisa u nedjelju, 4. prosinca moglo bi se nazvati intelektualnim, a možda i političkim, događajem godine.
Varoufakis prvi put dolazi u Hrvatsku nakon turbulentnoga vremena koje je proveo boreći se protiv europskog establishmenta, kako bi predstavio svoju najnoviju knjigu “Trpite ono što morate?” a ujedno i DiEM, pokret za demokratizaciju Europe, koji je osnovao zajedno sa Srećkom Horvatom a koji već ima tisuće pristaša diljem Europe.

Foto: Wiki

comment closed