fbpx

Hit romani za vikend: Zanimanje oca i Poštovani gospodine M.

Znanje donosi hit-poslastice – Zanimanje oca i Poštovani gospodine M.

Nakladnička kuća Znanje donosi dva hita u kojima će knjigoljupci uživati od prve do posljednje stranice: Zanimanje oca iz pera Sorja Chalandona, intiman je i istovremeno napet obiteljski roman o odrastanju unutar disfunkcionalne obitelji, a Poštovani gospodine M., proslavljenog autora Hermana Kocha, uzbudljiva i nepredvidljiva slagalica pisama u kojoj se isprepliću život i književnost.
Šezdesetih godina u Francuskoj, jedna tročlana obitelj zatočena je u ludilu oca opsjednutog padom francuske kolonijalne moći. Sorj Chalandon u Zanimanju oca donosi snažan roman, prepun dojmljivih slika, u kojem se sjene miješaju sa svjetlošću, tragedija s komedijom.
Roman o čudnim susjedima, nestalim osobama, mladim ljubavnicima i piscu koji ih sve povezuje. Čitajući Poštovani gospodine M. ljubitelji Hermana Kocha još će jednom uživati u inteligenciji, humoru i lakoći kojom ovaj virtuoz riječi uspijeva prikazati tanku granicu između književnosti i života, zločina i slučajnosti, ljubavi i opsesije.

Zanimanje oca

Romani Zanimanje oca i Poštovani gospodine M. dostupni su u svim bolje opremljenim knjižarama diljem Hrvatske, te na webshopu znanje.hr.

Više o naslovima:
Zanimanje oca (Profession du père). Sorj Chalandon, rođen 1952. u Tunisu, francuski je pisac i novinar. Jedan je od osnivača francuskih novina Libération za koje je od 1973. do 2007. pisao pretežno o vanjskopolitičkim temama. Godine 1988. za svoje je reportaže iz Sjeverne Irske i sa suđenja Klausu Barbieju ovjenčan najprestižnijom francuskom novinarskom nagradom Albert Londres. Od 2007. član je uredništva satiričnog tjednika Le Canard enchaîné gdje ima vlastitu kolumnu i piše filmske kritike. Dosad je objavio devet romana, od kojih je roman Une Promesse 2006. dobio nagradu Médicis, roman Retour à Killybegs 2011. nagradu Grand prix du roman koju svake godine dodjeljuje Francuska akademija, a Le Quatrième Mur 2013. Goncourtovu nagradu po izboru francuskih gimnazijalaca.

Šezdesete godine u Francuskoj. Tročlana obitelj zarobljena u očevom ludilu.
Što sve u životu nije bio taj otac? Kaže da je bio pjevač, nogometaš, trener džuda, špijun, pentekostalni pastor, padobranac tijekom rata, a sve do 1958. i pouzdanik generala de Gaullea. No najbolji prijatelj preko noći mu je postao neprijateljem.
Stoga odlučuje ubiti de Gaullea i tako se pobrinuti da Alžir ostane francuski te za to traži pomoć svog sina Émilea. Dječak se pokorava očevim naredbama i pristaje na napornu obuku.
Dok opčinjen sluša očeve priče o junaštvu, zaboravlja na nasilje koje svakodnevno trpi. Prima udarce, ne sumnja, ne žali se, ne sudi. Želi biti najbolje moguće dijete, svaki put sve bolje, kako u školi tako i kod kuće. Ta kuća u koju nitko ne smije ući postaje mjesto gdje se Émileova mala junačka pustolovina susreće s velikim, za svijet važnim događajima – Nurejevljevim bijegom iz SSSR-a, Kennedyjevim ubojstvom – u koje je nekako uvijek upetljan i njegov otac, a ondje nastaje i rana koja protagonista tišti i nakon što odraste i osnuje vlastitu obitelj.

RECENZIJE – Zanimanje oca:
»Lik oca zlostavljača dobio je u ovoj knjizi najsnažniji i najpotresniji izraz.
Kakva knjiga! Svaka stranica osvaja jasnoćom stila i intenzitetom osjećaja!«
L’Obs
»Sorj Chalandon piše svojim suzama. Oslikavajući strašnu figuru oca opsjednutog padom francuske kolonijalne moći, pisac oslobađa suze svoga djetinjstva.«
Le Point
»Chalandonovo pisanje u ovoj je knjizi dosegnulo vrhunac.«
Paris Match

Prijevod – Zanimanje oca: Maja Ručević, ISBN: 978-953-360-245-5, Cijena: 119,00

gospodine M

Poštovani gospodine M. (Geachte heer M.). Herman Koch nizozemski je pisac, glumac i scenarist. Poštovani gospodine M. njegov je osmi roman u kojem autor ostaje vjeran svom britkom stilu i kontroverznim temama. Najpoznatiji je po romanu Večera koji je postigao svjetski uspjeh, dobio nagrade i pohvale književne kritike prema kojem je snimljen film. U izdanju Znanja dosad su objavljeni njegovi romani Večera i Ljetnikovac.

Svaka priča ima onoliko verzija koliko i sudionika. Jedna takva maestralno ispisana enigma raspliće nam se u redcima ovog romana. Slagalica satkana od pisama gospodinu M.-u, sjećanja na djetinjstvo i spletki glavnog lika otkriva nam krakove davnog zločina. Zločin je to koji je sablaznio nizozemsku javnost jer je motiviran ljubavnom vezom profesora i prelijepe učenice Laure, a koban i nikada do kraja rasvijetljen kraj učinio ga je predloškom književnog bestselera. Pisac M. koji je na ovoj tragediji zaradio svjetsku slavu sada je predmet opsesije jednoga od aktera zločina koji njemu, ali i javnosti želi razotkriti što se zaista dogodilo.

RECENZIJE:
»Knjiga u knjizi o čudnim susjedima, nestalim osobama, mladim ljubavnicima i briljantnom piscu koji ih sve povezuje – jer ne možete uvijek vjerovati svemu što pročitate! Ali to čini ovaj roman očaravajućim i inteligentnim.«
Buzzfeed

»Koch inteligentno izlaže dijelove slagalice, otkrivajući nam sloj po sloj priče dok zadnji ključ čitanja ostavlja za posljednjih nekoliko stranica.«
Publishers Weekly

»Uzbudljiv i nepredvidiv Poštovani gospodine M. otvara prostor na granici književnosti i života, predodređenosti i nedorečenosti, što ga čini crnohumornom meditacijom o ograničenjima kreativnosti i umjetnosti fikcije.«
The Washington Post

Prijevod: Mate Maras, ISBN: 978-953-360-227-1, Cijena: 149,00

Foto: Press