fbpx

Prvi put u Hrvatskoj: Duga u crnini u izvedbi Marije Sekelez

Premijerno…

Duga u crnini u izvedbi Marije Sekelez na zagrebačkoj Sceni Ribnjak

Duga u crniniPredstava Duga u crnini, autobiografska proza Marine Cvetajeve u izvedbi, dramatizaciji i režiji Marije Sekelez, premijerno će biti izvedena 24. svibnja 2019. godine na zagrebačkoj Sceni Ribnjak.
Marija Sekelez u svojoj bogatoj karijeri pamtit će se i po iznimno zapaženom scenskom utjelovljenju dviju snažnih žena i svjetski poznatih umjetnica Isadore Duncan i Marije Callas. Ovoga puta naša poznata dramska umjetnica priprema scensku interpretaciju autobiografske proze Marine Cvetajeve, koju je dramatizirala i režirala.
Duga u crnini prva je kazališna predstava u Hrvatskoj o životu i poeziji velike ruske pjesnikinje i njezinoj umjetničkoj i intimnoj povezanosti s Pasternakom i Rilkeom.
Nema veće i slavnije ruske pjesnikinje od Marine Duga u crniniCvetajeve. Njezina duboka osjećajnost kojom je prožela stotine napisanih pjesama, sudbina kojoj je neuspješno uzmicala bježeći od revolucija, progona i siromaštva, njezina ekstaza pisanja i na koncu tragično izabran kraj učinili su je velikom i obožavanom književnom heroinom koja je tek nakon smrti doživjela svjetsko priznanje i poštovanje. Književni genij Marine Cvetajeve neodvojiv je od njezine biografije i ključnih događaja u njezinom životu. Cvetajeva je poeziju pisala neprestano, u najtežim trenutcima, u emotivnim rastrojstvima, u rubnim životnim uvjetima. Živjela je burno i rastrzano, u teškim vremenima za Rusiju. Prve je pjesme napisala kao šestogodišnja djevojčica. Iako je pisala i prozu i esejistiku, u svjetskoj književnosti znana je prvenstveno kao pjesnikinja.
Poeziju Marine Cvetajeve preveo je akademik Luko Paljetak. Scenu i kostime osmislila je Dinka Jeričević.

Svečana premijera predstave Duga u crnini održat će se 24. svibnja 2019, na Sceni Ribnjak u 20.00 sati.

Foto: Press