fbpx

Hrvatska premijera filma Tvornice radnicima

Dokumentarni film Tvornice radnicima na Motovunu

Nakon svjetske premijere u lipnju ove godine, u Međunarodnom natjecateljskom programu Sheffield DocFesta, dugometražni dokumentarni film Srđana Kovačevića Tvornice radnicima imat će hrvatsku premijeru na Motovun Film Festivalu. Film je selektiran u glavnom natjecateljskom programu, a projekcija je planirana za četvrtak, 29. srpnja u 21:15 sati.

Tvornice radnicima

Projekcija na najpoznatijem filmskom brdu neće biti jedina prilika za vidjeti film ovoga ljeta – Tvornice radnicima bit će prikazan i na skorašnjem Sarajevo Film Festivalu te krajem kolovoza u programu Liburnia Film Festivalu, na opatijskoj pozornici.

Tvornice radnicima

Film Tvornice radnicima govori o događaju vezanim uz okupaciju Tvornice alatnih strojeva ITAS u Ivancu 2005. godine, koji je isprva izgledao kao jedinstveni primjer radničkog preuzimanja u postsocijalističkoj Europi. No, deset godina nakon revolucionarne prekretnice, pobunjeni radnici nalaze se pred izazovima kako se spasiti od rastućeg kapitalističkog utjecaja i spriječiti gašenje proizvodnje.

Prateći priču iznutra, redatelj Srđan Kovačević ulazi u kovitlajući radnički otpor kojim pokušavaju održati viziju kolektiva na životu, postavljajući u središte izvorno pitanje: može li ideja ‘tvornice radnicama’ opstati ili je to još jedan utopijski san?

– Tvornice radnicima želi pokazati složenost kapitalističke ekonomije, koja određuje alternativne organizacijske modele mnogo više nego što je to romantizirana perspektiva spremna priznati – kaže o svom filmu autor Srđan Kovačević.

Film je nastao u produkciji kuće Fade In, a producirali su ga Sabina Krešić i Luka Venturin. Srđan Kovačević film je i montirao, uz Damira Čučića i Ivu Kraljević. Za dizajn i obradu zvuka bio je zadužen Ranko Pauković, a za kolor korekcije Branko Linta i Magdalena Ptiček. Film Tvornice radnicima nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

Foto: Press