fbpx

Premijera: Žabica kraljica u u režiji Renea Medvešeka

ZKL…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Žabica kraljicaZKL ove godine nastavlja uspješnu suradnju s Muzičkim biennaleom Zagreb i redateljem Reneom Medvešekom, ovaj put uz autorsku glazbu Sare Glojnarić, jedne od najdarovitijih suvremenih hrvatskih skladateljica i glazbenica te laureatkinje važnih međunarodnih natjecanja, čija su djela već praizvedena u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Španjolskoj, Argentini, Poljskoj i Hrvatskoj. Dramski predložak za ovaj jedinstveni autorski projekt, koji spaja suvremenu glazbu i lutkarstvo, hrvatska je narodna bajka Žabica kraljica. Ta narodna priča govori o žabici, koja se rodi bračnome paru što do tada nije mogao imati djece, te o kraljeviću koji se čuvši njezinu pjesmu zaljubio u nju, bez obzira na njezino žablje obličje.
Rene Medvešek, koji potpisuje režiju i dramatizaciju, u ovoj je priči prepoznao i maštovitu metaforu o moći glazbe (pjesme) i važnosti sluha, koji treba njegovati i kao put do tuđe duše, i kao put u svijet glazbene umjetnosti. Stoga piše:
Žabica kraljica– Kraljevića ne zanima kako njegova buduća mlada izgleda, njemu je važno da je, čuvši njen glas, upoznao njezinu dušu. To mu je bilo dovoljno da se zaljubi u nju – do ušiju. I preko njih. I upravo zbog tog i takvog povjerenja u svoj sluh čini se da je baš kraljević, ako ne i naslovni, ipak možda glavni junak ove stare i mudre priče. Jer da nije bilo njegove tankoćutnosti, žabica možda nikada ne bi doživjela svoju preobrazbu i ostvarila se u potpunosti kao djevojka i kao osoba.
Žabica kraljicaOva predstava prava je prilika za upoznavanje djece s mudrom narodnom bajkom iz bogate hrvatske riznice, ali i sa suvremenom glazbom, koja će im proširiti horizonte i nakratko ih izvesti iz svijeta prepunjena sladunjavim i banalnim ritmovima i melodijama.
U predstavi glume Daniela Čolić Prižmić, Marina Kostelac, Matilda Sorić, Branko Smiljanić i Adam Skendžić uz sljedeće glazbenike: Marija Lešaja (sopran), Sanja Vrsalović (klavir), Josip Konfic (udaraljke) i Gustav Barišin (kontrabas).
Autor lutaka i scenografije je Danijel Srdarev, a oblikovatelj svjetla Sven Čustović.
Premijeru predstave Žabica kraljica na rasporedu je u subotu 22. travnja 2017. godine s početkom u 18.00 sati, pretpremijera 21. travnja u 18.00 sati, a prve izvedbe u slobodnoj prodaji na rasporedu su: 23. travnja u 11 i 18.00 sati te 24. travnja u 18.00 sati.

Foto: Press – Ines Novković