Premijerno: Madame Butterfly Giacomo Puccinija u HNK
By redakcija On 19 lis., 2019 At 10:22 AM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Zagreb…

Premijera: 25. listopada – Madame Butterfly Giacomo Puccinija

Madama Butterfly

Madama ButterflyUoči premijere opere Madama Butterfly Giacomo Puccinija u nedjelju, 20. listopada u 11.00 sati u foyeru HNK u Zagrebu održat će se program Ususret premijeri. O novoj predstavi govorit će intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč, ravnatelj i dirigent Opere Marcello Mottadelli i redatelj Andrea Cigni. Programom će moderirati Branimir Pofuk.
Operni solisti u muzičkom dijelu programa Madama Butterflyizvest će arije opere Madama Butterfly:
1. Dovunque al mondo… – Angelo Fiore i Ljubomir Puškarić
2. Ancora un passo via – Valentina Fijačko Kobić
3. Un bel dì, vedremo – arija Cio-Cio San – Valentina Fijačko Kobić
Ulaz je slobodan.
Veliki talijanski skladatelj Giacomo Puccini napisao je operu Madama Butterfly krajem 1903., zabilježivši na partituri i vrijeme kada je odložio pero: bilo je to 27. prosinca 1903., malo prije ponoći. Iako je autor unaprijed vjerovao u uspjeh svojega novog djela, na praizvedbi u milanskoj Scali 17. veljače 1904., na kraju izvedbe uslijedili su brojni zvižduci i sveopće negodovanje. No, Puccinija to nije osobito uzbudilo jer je bio posve uvjeren u kvalitetu svojega djela. Izvedba u Bresci u svibnju 1904. godine dala mu je za pravo i tada započinje trijumfalan put ove opere po talijanskim i svjetskim pozornicama.
Madama Butterfly jedna je od najdirljivijih Puccinijevih opera koja pripovijeda o nesretnoj sudbini Cio-Cio San, mlade Japanke zvane Butterfly / Leptirica, i poručnika američke mornarice B. F. Pinkertona. Potaknuta beskrajnom ljubavlju prema Pinkertonu Cio-Cio San prelazi na kršćanstvo, no niti to, kao ni sva ostala njezina nastojanja da zadrži svoju ljubav uz sebe, nije bilo dovoljno te ona na kraju, ostavljena, odustaje od života. Dramatična i potresna priča o srazu dvaju svjetova u kojima bezuvjetna ljubav nije bila dovoljna za sreću i miran život, uzburkala je publiku i kritiku već na samom početku, ne prestajući očaravati ljubitelje opere sve do danas.
Poslije više od petnaest godina Opera zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta ponovno ima na repertoaru ovo besmrtno djelo, koje će na scenu biti postavljeno u koprodukciji s Fondazione Arena di Verona, uglednim organizatorom jednoga od najpoznatijih svjetskih ljetnih opernih festivala.

Madame Butterfly Giacomo Puccinija
ANSAMBL PREDSTAVE:
CIO-CIO SAN Valentina Fijačko Kobić / Bianca Margean
SUZUKI Sofia Ameli Gojić / Helena Lucić Šego / Margareta Matišić (studijska uloga)
KATE PINKERTON Dina Jularić Ivančić
PINKERTON Angelo Fiore / Stjepan Franetović
SHARPLESS Ljubomir Puškarić / Siniša Hapač
GORO Ivo Gamulin / Siniša Galović
YAMADORI Tvrtko Stipić
BONZO Siniša Štork / Ivica Trubić
Zborovođa Luka Vukšić
KOMESAR Ozren Bilušić
MATIČAR Željko Grofelnik
MAJKA Tamara Cipek
UJAK Neven Mrzlečki
ROĐAKINJA Iva Juras
Dirigent: Marcello Mottadelli / Josip Šego
Redatelj: Andrea Cigni
Premijera: 25. listopada

Foto: Press – Mara Bratoš

comment closed