fbpx

Premijerno: Pituri nemaju sjećanja

Rijeka…

Komedija Pituri nemaju sjećanja u režiji Marija Kovača i izvedbi ansambla Talijanske drame

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Pituri nemaju sjećanjaPunokrvna komedija nobelovca Darija Foa Gli imbianchini non hanno ricordi – Pituri nemaju sjećanja u režiji Marija Kovača i izvedbi ansambla Talijanske drame na sceni je riječkog HNK Ivana pl. Zajca premijerno u subotu 16. ožujka 2019. godine s početkom u 19.30 sati, a reprizno 18. i 19. ožujka.
Intrigantna jednočinka donosi priču o probisvjetima koji se predstavljaju kao profesionalni soboslikari udovici, vlasnici jedne javne kuće, te se sasvim slučajno nađu usred njezinih sumnjivih radnji.
Glumačku postavu koju predvode Giuseppe Nicodemo, Mirko Soldano i Ivna Bruck čine i Anton Plešić, Serena Ferraiuolo, Leonora Surian Popov, Andrea Tich i Sabina Salamon, a u predstavi sudjeluju i članovi baletnog ansambla.
Intendant Marin Blažević na konferenciji za novinare kazao je kako nije tajna da je Talijanska drama trenutno vjerojatno u najtežem razdoblju svoje povijesti.
Pituri nemaju sjećanja– Premijeru produciramo bez potpisanog ugovora o financiranju s Vladom Republike Italije za 2018. i 2019. Ali i u ovo teško doba odlučili smo publiku dočekati u ružičastoj scenografiji. Mario Kovač na situaciju reagira ružičastim pogledom i nadamo se da će Talijansku dramu ispratiti u ružičastu budućnost, a ne u prošlost. Vjerujem da će ova predstava razveseliti i talijansku i ‘netalijansku’ publiku, ne samo zbog titlova na hrvatskom jeziku, već i zbog činjenice da Pituri nemaju sjećanjapublika traži komediju – rekao je intendant riječkog Kazališta.
Ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo nije želio govoriti o problemima već o umjetnosti, naglasivši kako je siguran da će predstava ispuniti očekivanja.
– I u tragediji i u drami uvijek se nešto može vješto zamaskirati, a u komediji toga nema – ako u komediji nema smijeha publike, negdje se pogriješilo. Tijekom rada bilo je puno smijeha i moram reći da se komedije nije zaželjela samo publika, već i glumci. Nama je tekst poslužio kao inspiracija za poigravanje i s fizičkim teatrom, slapstickom, verbalnim doskočicama, klaunerijom te srodnim zapostavljenim kazališnim žanrovima u čemu smo uistinu uživali. Dapače, ako publika bude uživala u predstavi makar upola koliko smo mi uživali radeći je za njih, onda smo napravili dobru stvar. Zbog hrvatskog prijevoda, ali i puno neverbalnog materijala, gegova i skečeva zasigurno će se zabaviti i ‘netalijanska’ publika – kazao je redatelj Mario Kovač.
Scenografiju i kostimografiju predstave Pituri nemaju sjećanja potpisuje Davor Prah, glazbu Tomislav Babić, koreografiju Branko Banković, a oblikovanje svjetla Alen Marin.

Foto: Press – Dražen Šokčević