fbpx

Premijerno: Putovanje i zgode Šegrta Hlapića

ZKL…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Putovanje i zgode Šegrta Hlapića– Ivana Brlić Mažuranić, osim što je bila prva žena akademik na ovim prostorima, nekoliko puta predlagana za Nobelovu nagradu i vrhunski erudit, bila je i majka sedmero djece koja je većinu života posvetila njihovu odgoju te kao i današnje, moderne žene, bila rastrgana između vlastitih ambicija i obaveza koje nosi obiteljski život. Međutim, ona je svojim literarnim opusom zapravo povezala te dvije krajnosti, majčinstvo koje podrazumijeva neprekidnu buku i spisateljstvo koje traži samoću pa su njezina djela zapravo filozofija roditeljstva koja ima zadatak usaditi djeci vjeru u neki bolji, pravedniji svijet što se ne temelji na naivnoj vjeri ili postojećim postulatima, već na osobnom djelovanju i napredovanju – piše autorica scenske prilagodbe Ana Tonković Dolenčić.
Putovanje i zgode Šegrta HlapićaZagrebačko kazalište lutaka s ponosom predstavlja slavnu priču Ivane Brlić Mažuranić o postolarskome šegrtu Hlapiću, predstavu ‘Putovanje i zgode Šegrta Hlapića‘. Roman je napisan 1913., a autorica je sama napravila i scensku adaptaciju 1930. godine, koju je Ana Tonković Dolenčić doradila i prilagodila suvremenim gledateljima i lutkarskoj pozornici. Prema Matošu, Hlapić je malo remek djelo napisano u maniri najboljih knjiga čovječanstva koje ne čitaju s nasladom samo mali i neuki, već odrasli i inteligentni.
Putovanje i zgode Šegrta HlapićaHlapićev put je gotovo anđeosko poslanje, jer taj mladi šegrt kao „general neke čudnovate vojske“ (kako ga opisuje autorica) odlazi u svijet pomoći kome treba. I razgaziti čizmice. Posve lišen cinizma i proračunatosti, Hlapić je personifikacija višeg dobra koje u konačnici uvijek pobjeđuje te velike i male podsjeća da su rad i poštenje jedina dva prava smjerokaza na životnome putu.
Predstava je namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta, a jamačno će i odrasle vratiti u djetinjstvo.
U predstavi glume Jadran Grubišić kao Hlapić, Marta Bolfan Ugljen kao Gita, Andrea Baković kao Ivana Brlić Mažuranić te Mira Bosanac, Dinka Vuković, Željko Šestić, Anđelko Petric, Siniša Miletić i Borna Galinović. Skladatelj glazbe je Veseljko Barešić, autorica lutaka je Ria Trdin, scenografiju potpisuje Miljenko Sekulić a oblikovatelj svjetla je Dražen Dundović.

Foto: Press – Ines Novković