Romantični Gusar premijerno na sceni HNK
By redakcija On 8 svi., 2018 At 10:03 AM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Split…

Gusar je tipičan romantični balet nastao prema istoimenoj poemi Lorda Byrona

GusarBaletni će ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Split 12. svibnja 2018. godine, prvi put u svojoj povijesti, premijerno izvesti romantični balet Gusar (Le corsaire) francuskog skladatelja Adolphea Adama, a u koreografiji Aivarsa Leimanisa, uglednog latvijskog koreografa i umjetničkog ravnatelja Latvijskog nacionalnog baleta. Glavne će uloge u Adamovom romantičnom baletu tumačiti prvaci i solisti splitskog Baleta Irina Čaban Bilandžić i Hazuki Tanase koje će se izmjenjivati u ulozi Medore, Artjom Žusov i Ivan Boiko koji će tumačiti ulogu Conrada, te Eva Karpilovska i Jaclyn Ann Higgins kao Gulnare i Remus Dimache i Salvatore Cerulli kao Birbanto. Orkestrom HNK Split ravnat će maestro Hari Zlodre.
GusarAivars Leimanis, nekadašnji poznati latvijski baletni prvak, a poslije renomirani koreograf i dugogodišnji umjetnički ravnatelj baleta Latvijske nacionalne opere, poznat je splitskoj baletnoj publici koja njegovu Giselle iz 2010. pamti kao iznimni baletni događaj.
Koliko god francuski skladatelj Adolphe Adam najpoznatiji bio po svom najizvođenijem baletu Giselle, njegov Gusar (Le Corsaire, 1856) premijerno će i u cjelini na splitskoj kazališnoj pozornici biti predstavljen prvi put. Gusar je tipičan romantični balet nastao prema istoimenoj poemi Lorda Byrona. Početno ga je na libreto Jules-Henri Vernoy de Saint-Georgesa koreografirao Joseph Maziller, no s vremenom su sanktpeterburške koreografije Mariusa Petipaa postale okosnicom modernih produkcija Gusara, čija se radnja vrti oko lijepe i mlade Medore prodane kao roblje turskom paši, no onda je otima gusar Conrad i pravi zaplet, u kojemu na kraju, naravno, pobjeđuje ljubav, tek započinje…
Pored koreografa Leimanisa, autorski tim predstave čine kostimograf Luca Dall’ Alpi, scenograf Juan Guillermo Nova, asistentice koreografa Elza Leimane i Aysha Sila, a baletni majstori su Albina Rahmatullina, Elena Nikolaeva i Vladimir Šuvalov.
Nakon premijerne izvedbe 12. svibnja s početkom u 20 sati na velikoj pozornici HNK Split slijede reprize 14, 15, 17. i 19. svibnja.

Foto: Press – Vladimir Resner

comment closed