fbpx

Balet HNK Split izvedbom Baleta Verdi gostuje u Zagrebu!

Gostovanje…

Balet HNKBalet HNK Split gostovat će u Zagrebu izvedbom Baleta Verdi koreografa i redatelja Dinka Bogdanića na sceni zagrebačkog HNK 4. svibnja. U ovom hommageu velikom opernom skladatelju uz Leva Šapošnikova u naslovnoj ulozi nastupaju solisti i članovi ansambla splitskog Baleta. Predstava je premijerno izvedena izveo u srpnju prošle godine na Peristilu u sklopu 59. Splitskog ljeta. Svojevrsno je to prisjećanje na brojne baletne glazbe koje je Verdi pisao, mahom za pariške premijere svojih opera, ali prije svega životna priča o samom opernom velikanu čiju je 200-u obljetnicu rođenja prošle godine slavio čitav glazbeni svijet.
– Ova baletna priča nije rekonstrukcija Verdijeva života, nego ona s njim korespondira – rekao je koreograf i redatelj Dinko Bogdanić.
Glazbu za Balet Verdi odabrao je Bogdanić u suradnji s maestrom Harijem Zlodrom. Četiri godišnja doba iz opere Sicilijanska večernja poslužila su kao okosnica libreta na koju se naslanjaju glavni dramatski trenuci Verdijeva života. “Giuseppe Verdi skladatelj je poznatih opera poput Macbetha, Traviate, Trubadura, Aide, Otella, Falstaffa… da spomenem samo neke. Ali, Verdi kao baletni skladatelj – to je već manje poznato. No, njegova baletna glazba za operna djela pisana je na vrlo visokoj razini, i ta njegova glazbena ostvarenja pružaju pregršt mogućnosti za koreografiranje. Sadržaji opera kao što su Aida ili Macbeth, Don Carlos ili Sicilijanska večernja opernoj su publici vrlo dobro poznati, makar su kod pojedinih režijskih postava baletni prizori često uklanjani. U Baletu Verdi, kreće se drugim smjerom i iz njegovih baletnih glazbi nastaje nova cjelina koja plesom govori o najvažnijim trenucima Verdijeva života ispresijecanog mnogim životnim lomovima.”
U Baletu Verdi pleše se na glazbu iz Verdijevih opera Traviata, Macbeth, Trubadur, Jerusalem, Sicilijanska večernja, Otello, Krabuljni ples, Moć sudbine, Don Carlos i Aida. Ulogu Verdija tumači Lev Šapošnikov, a kao protagonisti pojavljuju se prvaci i solisti Baleta HNK Split: Artjom Žusov, Julija Pivotskaja, Elena Nikolaeva, Jassaui Mergalijev, Leona Sivoš, Mihai Mezei, Ieva Karpilovska, Matea Milas, Aleksandra Bertea, Nikol Marčić, Yuki Nakashima i ostali.

Foto: Press