fbpx

Serija Tada & Sada – Hrvatska Gorana Milića na malim ekranima

Zagreb…

Serija Gorana Milića uspoređuje život u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj s današnjicom u samostalnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj

Serija Gorana MilićaHrvatska radiotelevizija (HRT) od srijede, 21. kolovoza na svom Prvom programu (HRT-HTV1) u udarnom terminu od 20.05 sati započinje s ponovnim prikazivanjem dokumentarne serije Tada & Sada – Hrvatska autora Gorana Milića.
Ova serija u četiri pedesetominutna nastavka uspoređuje život u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj s današnjicom u samostalnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj.
Iz bogate arhive Hrvatske radiotelevizije i drugih izvora, uz snimke nastale u nekoliko posljednjih godina, analitički se i statistički, uz izjave svjedoka i stručnjaka, prikazuje život u komunizmu od poraća do raspada bivše Jugoslavije i uspoređuje s današnjim u mnogim područjima – politici, gospodarstvu, životnome standardu, proizvodnji i uslugama, zaposlenosti, infrastrukturi, školstvu, zdravstvu, stambenome standardu, kulturi, sportu itd.
Serija Gorana MilićaŠto smo mogli kupiti za prosječnu plaću 1968. godine, koliko se čekalo na stanarsko pravo u društvenim stanovima, kako se ljetovalo, kakav je bio odnos prema medijima, civilnomu društvu, vjerskim i ljudskim pravima, LGBT populaciji, kakav je bio odnos prema borcima Narodno-oslobodilačkoga rata (NOR) u usporedbi s odnosom prema onima iz Domovinskoga rata, pitanja su kojima se bavi ova serija.
U njoj se, među ostalim, donosi i pogled na Jasenovac, Bleiburg, Goli otok te na položaj SR Hrvatske u SFR Jugoslaviji iz današnje perspektive. Što su bile prednosti, a što poteškoće za hrvatsko gospodarstvo na širemu jugoslavenskom tržištu, kako i zašto je nastalo Hrvatsko proljeće i kako je završilo, pitanja su koja također aktualizira serija.
Serija uspoređuje i medijsku cenzuru i autocenzuru u ondašnje i današnje vrijeme i donosi priče o autocesti Zagreb-Split, poduzećima koja su dobro poslovala i onda i danas, o propalim poduzećima koja nisu preživjela tranziciju, o ondašnjoj nacionalizaciji i konfiskaciji i današnjoj pretvorbi i privatizaciji te brojnim drugim temama.
U seriji Gorana Milića govore ljudi koji su robijali u komunizmu zbog verbalnoga delikta ili suprotstavljanja jednopartijskoj, komunističkoj doktrini. Bit će i onih koji su iz krajnje siromašnih obitelji dobili potporu, stipendije i priliku da postanu uspješni liječnici, inženjeri, znanstvenici.
Serija Tada & Sada – Hrvatska snimljena je u koprodukciji Hrvatske radiotelevizije sa sarajevskom produkcijskom tvrtkom Fotoart i Al Jazeerom Balkans. Autor je projekta, scenarist, redatelj i reporter, iskusni novinar Goran Milić.
U prvoj epizodi pratimo kako se živjelo u onom sustavu u Jugoslaviji. Kako se živi danas u Hrvatskoj u Europskoj uniji, u ovom sustavu? Život je slojevit, a razlika je jako puno.

Foto: Press