fbpx

Predstava Matije Ferlina premijerno izvedena u Bruxellesu!

Kunstenfestivaldesarets…

Predstava Matije FerlinaPredstava ‘Mi smo kraljevi a ne ljudi‘ koreografa i redatelja Matije Ferlina prošle je subote s velikim uspjehom premijerno izvedena na ‘Kunstenfestivaldesarets‘ u Bruxellesu, a potom su izvedene još dvije rasprodane reprize. Festivalska publika s velikim je odobravanjem ispratila svaku izvedbu, a u tisku je objavljen niz pozitivih kritika. Predstavu su pogledali i umjetnički ravnatelji i selektori nekih od najvažnijih europskih festivala, te kazališni i plesni umjetnici kao što su Jerome Bell i Anne Theresa De Keersmaeker.
Kunstenfestivaldesarts ove se godine održava dvadesetu godinu za redom i jedan je od najvažnijih festivala izvedbenih umjetnosti na svijetu, o čemu svjedoči i ovogodišnji popis izvođača među kojima se nalaze neka od najistaknutijih imena izvedbene i plesne scene danas: The Wooster Group, Romeo Castellucci/Socìetas Raffaello Sanzio, Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas Jan, Lauwers & Needcompany, Jerome Bel i drugi. Kazališno Vijeće Kunstenfestivaldesartes-a istaklo je Ferlinovu ovogodišnju predstavu kao projekt na koji valja obratiti posebnu pozornost
Predstava Matije FerlinaU predstavi ‘Mi smo kraljevi a ne ljudi‘ Matija Ferlin nastavlja formalno istraživanje scenskog pokreta i jezika kojime se bavio u svojim prethodnim projektima za više izvođača (“Samice”, “Istovremeno drugi”, “Studenti harmonije”) gdje mu je cilj bio ispitati što se s kazalištem događa kada jezik koji se pojavljuje u njemu prestanemo tretirati kao njegovo centralno referentno mjesto. Koristeći pokret kao jeziku ravnopravno sredstvo, Ferlin u ovom projektu kao ishodišni materijal koristi dječji jezik, dječje misli i rečenice koje je prikupio iz niza izvora, i kojima će oblikovati jedan specifičan izvedbeni svijet koji izmiče logici svijeta na koji smo, kao odrasli, navikli. Želeći iz njega stvoriti pokret koji će ga ispuniti novim značenjima Ferlin će nas tako ponovo podsjetiti na to koliko je snažno naše viđenje svijeta određeno našim korištenjem jezika i koliko neistraženih mogućnosti i u svijetu i u jeziku još postoji.
Uz svoj već iskušani tim suradnika (scenograf Mauricio Ferlin, dramaturzi Goran Ferčec i Jasna Žmak, skladatelji Alen i Nenad Sinkauz), u predstavi sudjeluju članovi ansambla Drame HNK u Zagrebu: Livio Badurina, Ana Begić, Jadranka Đokić, Dušan Gojić, Ivana Jončić i Iva Mihalić.

Foto: Press