fbpx

Matija Ferlin i HNK na Kunsten festivalu!

Mi smo kraljevi, a ne ljudi…

Kako je riječ o međunarodnoj produkciji, inozemna premijera će biti održana na Kunstenfestivaldesarts u Bruxellesu

HNKU zagrebačkom HNK početkom prošlog mjeseca počele su probe za novi projekt koreografa i redatelja Matije Ferlina ‘Mi smo kraljevi, a ne ljudi‘.

Matija FerlinUz svoj već iskušani tim suradnika (scenograf Mauricio Ferlin, dramaturzi Goran Ferčec i Jasna Žmak, skladatelji Alen i Nenad Sinkauz), Ferlin je angažirao šestero glumaca iz ansambla Drame HNK u Zagrebu: Livia Badurinu, Anu Begić, Jadranku Đokić, Dušana Gojića, Ivana Jončića i Ivu Mihalić, s kojima već više od mjesec dana predano radi na predstavi koja će u Zagrebu premijerno biti izvedena 2. svibnja u paviljonu Zagrebačkog Velesajma.

Matija FerlinIstraživanje scenskog pokreta i jezika
Riječ je o projektu u kojem Ferlin nastavlja formalno istraživanje scenskog pokreta i jezika kojime se bavio u svojim prethodnim projektima za više izvođača (‘Samice’, ‘Istovremeno drugi’, ‘Studenti harmonije’) gdje mu je cilj bio ispitati što se s kazalištem događa kad jezik koji se pojavljuje u njemu prestanemo tretirati kao njegovo centralno referentno mjesto. Koristeći pokret kao jeziku ravnopravno sredstvo, Ferlin u ovom projektu kao ishodišni materijal koristi dječji jezik, dječje misli i rečenice koje je prikupio iz niza izvora, i kojima će oblikovati jedan specifičan izvedbeni svijet koji izmiče logici svijeta na koji smo, kao odrasli, navikli. Želeći iz njega stvoriti pokret koji će ga ispuniti novim značenjima Ferlin će nas tako ponovo podsjetiti na to koliko je snažno naše viđenje svijeta određeno našim korištenjem jezika i koliko neistraženih mogućnosti i u svijetu i u jeziku još postoji.

HNKKunstenfestivaldesarts u Bruxellesu
Kako je riječ o međunarodnoj produkciji, inozemna premijera će biti održana na Kunstenfestivaldesarts u Bruxellesu, koji je ujedno i jedan od koproducenata projekta. Kunstenfestivaldesarts ove se godine održava dvadesetu godinu i jedan je od najvažnijih festivala izvedbenih umjetnosti na svijetu, o čemu svjedoči i ovogodišnji popis izvođača među kojima se nalaze neka od najistaknutijih imena izvedbene i plesne scene danas: The Wooster Group, Romeo Castellucci/Socìetas Raffaello Sanzio, Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas Jan, Lauwers & Needcompany, Jerome Bel i drugi.

Matija Ferlin se prvi put na festivalu predstavio 2013. godine svojim solo projektom ‘Sad Sam Lucky’, a ove se godine vraća s čak tri izvedbe koje je i sam festival istaknuo prilikom nedavnog objavljivanja programa kao segment na koji treba obratiti posebnu pozornost.

Foto: Press – Mara Bratoš