Splitska Aida otvara 67. Ljubljana Festival
By redakcija On 1 srp., 2019 At 04:34 PM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Ljubljana…

AidaČast da otvori 67. Ljubljana Festival pripala je operi Aida Giuseppea Verdija u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, Ljubljana Festivala, Slovenske filharmonije, Slovenskog narodnog gldališča Maribor i Kobilarne Lipica. Pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Dražena Siriščevića ovaj će operni spektakl biti izveden na otvorenoj pozornici na Kongresnom trgu glavnog slovenskog grada u ponedjeljak 1. srpnja. Organizatori su, zbog nepovoljne vremenske prognoze, prvotno predviđeni datum izvedbe 2. srpnja bili prisiljeni promijeniti.
Jedna od najpoznatijih i najizvođenijih opera, ne samo u opusu velikog Verdija, nego i u cjelokupnoj povijesti operne umjetnosti, u režiji Dražena Siriščevića i izvedbi opernog ansambla AidaHNK Split, premijerno je izvedena prije pet godina na splitskom Peristilu na otvorenju 60. Splitskog ljeta. U predstojećoj ljubljanskoj produkciji sudjelovat će Orkestar Slovenske filharmonije, članovi orkestra Slovenske vojske i Policijskog orkestra, zborovi HNK Split i SNG Maribor te Balet HNK Split. Kao protagonisti nastupit će sopranistica Susanna Branchini u naslovnoj ulozi etiopske robinje Aide, Amneris će biti mezzosopranistica Rossana Rinaldi, AidaRadames tenor Walter Fraccaro, bas Leonardo Šarić tumačit će ulogu egipatskog kralja, Ramfis će biti nacionalni operni prvak Opere HNK Split Ivica Čikeš, bas-bariton Giorgio Surian bit će etiopski kralj Amonasro, a solisti Opere HNK Split tenor Vinko Maroević i sopranistica Antonija Teskera nastupit će u ulogama Glasnika i Visoke svećenice. Spektakularnosti izvedbe svakako će doprinijeti i nastup čak 11 plemenitih bijelih konja lipicanera iz ergele Lipica.
67. Ljubljana Festival trajat će od 1. srpnja do 21. rujna. Na programu su brojne baletne i operne, predstave, mjuzikli, koncerti komornih i simfonijskih orkestara Međunarodna likovna kolonija, radionice za djecu i mlade, Ljubljana Festival na Ljubljanici i mnoga druga događanja. Bogati je program započeo već i prije službenog početka, pa je, između ostalog, izveden i Verdijev Requiem pod ravnanjem slavnog Placida Dominga. Na 67. Ljubljana Festivalu nastupit će: plesačica flamenka María Pagés, basisti Marcus Miller i Stanley Clarke, moderna plesna skupina Aterballetto, kazalište Teatro Regio iz Torina s Verdijevom Travijatom, Shenzhenski simfonijski orkestar s Dayeom Linom, Filharmonijski orkestar iz Seongnama s violinistom Sergejem Krilovim, Orkestar Münchenskog radija i Zbor Bavarskog radija pod vodstvom Ivana Repušića, koncert opernih arija s baritonom Thomasom Hampsonom i sopranisticom Elenom Mosuc, Mahlerova 2. simfonija sa sopranisticom Valentinom Farcas i mezzosopranisticom Bettinom Ranch, ruski mjuzikli Onjeginov demon te Majstor i Margarita u izvedbi Kazališta LDM. Novaya Scena iz Sankt Peterburga, prima balerina Svetlana Zakharova s prijateljima, Orkestar Slovenske filharmonije s dirigentom Charlesom Dutoitom i mnogi drugi umjetnici. Na programu će biti i manji, intimniji koncerti izvrsnih komornih glazbenika. Ovogodišnje svečano zatvaranje dodatno će obilježiti oproštajna turneja jednog od najvećih dirigenta modernog doba, Zubina Mehte, koji će voditi Izraelsku filharmoniju. Obogatite svoju 2019. godinu vrhunskim kulturnim doživljajima i posjetite događaje 67. Ljubljana Festivala.

Foto: Press – Živa Thory

comment closed