fbpx

Tomislav Gregl: Dođite i uživajte u Noći hrvatskog filma i novih medija

Za Scena.hr…

Ideja ovogodišnjeg izbora animiranih filmova bila je predstaviti recentnu produkciju hrvatskih animiranih filmova. Imamo i film o velikom Nikoli Tesli te nezaobilazni podsjetnik na Oscarom ovjenčanog ‘Surogata’ Dušana Vukotića, otkrio je Gregl za portal Scena.hr

Tomislav GreglU Zagrebu, Sisku, Dubrovniku, Šibeniku, Otočcu i Novoj Gradiški te u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Rumunjskoj, 28. listopada, održat će se Noć hrvatskog filma i novih medija. To je potpuno besplatan maraton najboljeg filmskog presjeka, a gledatelji će uživati u najboljim filmovima svih žanrova. Program traje od 18 sati do dva sata poslije ponoći. Umjetnička voditeljica manifestacije Irena Škorić sa stručnim timom sastavila je specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt. Tomislav Gregl je ovogodišnji selektor animiranog filma. Inače, Gregl je i autor animiranog filma Medo Trapavko, koji trenutno postiže veliki uspjeh.
– Ideja ovogodišnjeg izbora animiranih filmova bila je predstaviti recentnu produkciju hrvatskih animiranih filmova, kako već etabliranih autora, tako i studenata ALU iz Zagreba. No to nije sve. Imamo i film o velikom Nikoli Tesli te nezaobilazni podsjetnik na Oscarom ovjenčanog ‘Surogata’ Dušana Vukotića – otkrio je Gregl za portal Scena.hr.

Surogat

Podsjetimo, Surogat je prvi animirani film izvan Sjedinjenih Američkih Država, koji je 1962. godine dobio Oscara. Gregl dodaje kako pozicija animiranog filma u Hrvatskoj nije idealna.

Tomislav Gregl

– Daleko je od idealne s obzirom na renome i tradiciju. Još uvijek je u podređenom položaju što se tiče sufinanciranja države, u odnosu na ostale filmske žanrove. Nisam zadovoljan time te kao i drugi autori kroz svoje projekte nastojim promijeniti percepciju o tome – ističe Gregl. Kaže kako je Noć hrvatskog filma u tom kontekstu idealan način za promociju domaćih filmova. Smatra kako animirani filmovi nisu dovoljno zastupljeni u medijima.
– Uz izuzetak sjajne emisije Animatik 3. programa HRT-a, nema drugih priloga niti o autorima, niti o stvaranju animiranog filma, kao ni javnog prikazivanja umjetničkih animiranih filmova – rekao je Gregl uz poruku čitateljima:
– Dođite i uživajte u ovoj rijetkoj prilici!

Program za najmlađe…
Vuk samotnjak s ‘malim’ Slavkom Štimcem u glavnoj ulozi putuje u Novu Gradišku, najbolji igrani film Duh u močvari Branka Ištvančića moći će se pogledati u Otočcu. Za Dubrovnik je rezerviran Tajni laboratorij Nikole TesleČarobnjakov šešir Milana Blažekovića, nastao prema rukopisu Sunčane Škrinjarić, a Sisak će ugostiti Anku, modernu dječju bajku Dejana Aćimovića, raskošan film koji je tek nedavno sišao s velikog platna domaćih kinodvorana, a jednu od uloga odigrao je i bivši francuski nogometaš Eric Cantona. Za klince i klinceze u Sisku i Dubrovniku koji žele znati više, obavezna preporuka je i Tajni laboratorij Nikole Tesle u režiji Brune Razuma, crtić za ‘moždane vijuge’ o geniju koji u tajnom laboratoriju radi na svom najvažnijem izumu – robotu s ljudskim osobinama.

Foto: Promo fotografije / Autor: Noć hrvatskog filma i novih medija