Ne propustite: Staklena menažerija gostuje u kazalištu Gavella
By redakcija On 21 sij., 2019 At 04:11 PM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Zagreb…

Redatelj i autor dramaturške adaptacije predstave Staklena menažerija je Dražen Ferenčina

Staklena menažerijaSutra, 22. siječnja 2019. godine s početkom u 20.00 sati, u kazalištu ‘Gavella‘ gostovat će kazalište ‘Joza Ivakić‘ iz Vinkovaca s predstavom ‘Staklena menažerija‘ Tennesseeja Williamsa, u režiji Dražena Ferenčine.
Staklena menažerija prvi je veliki kazališni uspjeh danas dramskog klasika 20. Stoljeća – Tennessee Williamsa. Praizvedba ove drame na Broadwayu, 1944. otkrila ga je kao značajno ime, a sam je komad zapravo postao nukleus za sve ono što će kasnije napisati. Posvećen psihički bolesnoj sestri, po čijem je uzoru i stvoren lik Laure, “Staklena menažerija” začetak ima u kratkoj priči ‘Portret djevojke u staklu’ iz Staklena menažerijakoje je zatim napisan scenarij, na kraju pretvoren u dramu koja je i dan danas opće mjesto svakog repertoarnog kazališta. Više od šest desetljeća nakon nastanka ove drame živimo vrijeme u kojem je svijet temeljen na nametnutoj kompeticiji potrošačkog društva, najavljen u “Staklenoj menažeriji” doveden do krajnosti pa je uspješnost postala jedini kriterij. Ali, ta uspješnost nikad nije ljudska, unutarnja, ona mora biti manifestirana prema vani, zadana je surovim društvenim okvirima. Staklena menažerija građanska je drama smještena u 20. stoljeće u domu američke obitelji Wingfield. Riječ je o srednjoj radničkoj klasi u čijem su središtu majka Amanda, kćer Laura, sin Tom (ujedno i pripovjedač) te gost Jim O’ Connor. Majčinska ljubav i briga koja često ima kontra produkt, velika ljubav brata prema sestri, želja za bježanjem iz ustaljenog života te strah od stvarnog života glavni su pokretači ove priče.
Redatelj, autor dramaturške adaptacije je Dražen Ferenčina koji uz suradnike potpisuje i scenografiju te odabir glazbe, kostime je odabrao Zvonko Majdiš a igraju: Areta Ćurković, Matea Marušić, Vladimir Andrić i Ivan Vukelić.

Foto: Press

comment closed